Jelentősen vezet a Konzervatív Párt

2007 július 13 8:32 de. Jelentősen vezet a Konzervatív Párt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Stephen HarperJelentősen vezet a Konzervatív Párt a legújabb Environics pártpreferenciás felmérés szerint. De mint kiderül, a kormánypárt előnye most sem lenne elegendő a parlamenti többség megszerzéséhez.  Stephen Harper miniszterelnök Konzervatív Pártjára 37% szavazna, ha ‘ma’ lennének a választások.  A Liberális Párt továbbra is második helyen áll 28%-al. A legnagyobb ellenzéki pártot követi a baloldali Új Demokrata Párt (17%), a Zöld Párt (11%) és a szeparatista Bloc Québécois (7%).

A felmérés az egyéni politikai vezetők népszerűségét is mérte. Az eredmény szerint Stephen Harper kormányfő első helyen áll (36%). Őt követi Jack Layton, az Új Demokrata Párt vezetője (20%), aztán Stéphane Dion, a Liberális Párt vezetője (16%). Elizabeth May, a Zöld Párt elnöke áll negyedik helyen (5%). Québec tartomány szavazói között Gilles Duceppe, a Bloc Québécois vezetője 17% támogatottságot tudhat magáénak.

A közvélemény-kutatás eredményeivel bizonyára egyik párt sem lesz elégedett. A legtöbb elemző szerint a konzervatívoknak legalább 40% kell ahhoz, hogy többséget szerezzenek a kanadai parlamentben. Ezen kivül Torontóban, Kanada legnagyobb városában továbbra is főlényesen vezet a Liberális Párt (43%) a konzervatívokhoz képest (34%). Montreálban, az ország második legnagyobb városában pedig változatlanul a Bloc Québécois van első helyen (31%), a liberálisok pedig messze másodikok (20%). A konzervatívok Montreálban továbbra is nagyon gyengék (17%). Az ország legerősebb konzervatív fellegvára Alberta tartomány, ahol 57% szavazna a kormánypárta, 15% a liberálisokra és 14% az Új Demokrata Pártra.

-Á.C.

Tags:

Comments are closed