Fölényes liberális győzelem Ontarioban

2007 október 11 8:22 de. Fölényes liberális győzelem Ontarioban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Fölényesen győzött Dalton McGuinty kormányfő Liberális Pártja az ontario-i tartományi választásokon. A liberálisok egy újabb abszolut többséget szereztek Queen’s Parkban. A Progresszív-Konzervatív Párt súlyos vereséget szenvedett és a jobbközép kormányfő-jelölt egyéni választókerületében sem tudott nyerni. A népszavazás is megbukott és marad a jelenlegi First-Past-the-Post választási rendszer Ontarioban.

Dalton McGuinty kormányfő

„Köszönöm, Jézus!”–Ez olvasható ma reggel a National Post címoldalán lévő McGuinty karikatura felett, mely összefoglalja a liberális győzelem okait. A liberálisok abszolut többséget szereztek Queen’s Parkban, Ontario törvényhozásában. John Tory, a Progresszív-Konzervatív Párt vezetője és miniszterelnöke népszerű volt a szavazókkal a kampány elején, de azzal hogy állami támogatást igért vallásos magániskoláknak, keresztülhúzta a párt esélyeit. Tegnap még saját torontói választókerületét sem tudta megnyerni és ott is liberális győzelem született. Bár sokan a médiában úgy gondolták, hogy Tory benyújtja lemondását, tegnap este azt suggalta, hogy a kudarc ellenére szeretne pártelnök maradni.

McGuinty többször is elmondta győzelmi beszédében, hogy az eredmény a kormány négy éves tevékenységének elismerése. Azt is jelezte, hogy továbbra is az lesz a liberális kormány prioritása, hogy több pénzt fektessen be az állami iskolákba és az egészségügybe. „Ontario lakossága több pénzen működő állami iskolákat akar és nem kiván állami pénzt adni vallásos magániskoláknak”–mondta McGuinty.

„Mi úgy gondoljuk, hogy ez a legjobb tartomány a világ legáldottabb országában. Büszkék vagyünk hagyományainkra, de egyben a jövő felé nézünk”–nyilatkozta McGuinty ottawai választókerületében.

A tartományi választáson való résztvétel 52% volt.

Az eredmények egyéni választókerületek szerint:

71  –  Liberális Párt

26 –  Progresszív-Konzervatív Párt

10 –  Új Demokrata Párt (NDP)

Az eredmények százalék szerint:

42.2% – Liberális Párt

31.6% – Progresszív-Konzervatív Párt

16.8% – Új Demokrata Párt (NDP)

  8.0% – Zöld Párt

  0.8% – Family Coalition Party (FCP)

  0.1% – Libertarian (LTN)

A népszavazás eredménye:

Milyen választási rendszert használjon Ontario?

-A jelenlegi, First-Past-the-Post rendszert: 63.2%

-Egy alternatív választó rendszert (Mixed Member Proportional): 36.8%

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed