Stéphane Dion szeretné elkerülni az esetleges federális választást

2007 október 15 7:01 du. Stéphane Dion szeretné elkerülni az esetleges federális választást bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Stéphane DionA múlt héten amikor Stephen Harper, Kanada konzervatív miniszterelnöke több mint másfél éve történt megválasztása után először nyilatkozott az országos parlamenti médiaorgánumoknak, tudhattuk, hogy fontos bejelentést tesz. Üzenetében Harper felszólította az ellenzéki pártokat: ha megszavazzák az október 16-án esedékes trónbeszédet, akkor kötelesek támogatni a programban foglalt valamennyi konzervatív tervet. Ha azonban a trónbeszéd után a kormány indítványai ellen szavazna az ellenzék, akkor Harper azt bizalmatlansági indítványként kezeli és azonnal megkéri Michaelle Jean kormányzót, hogy oszlassa fel az Alsóházat és hirdessen ki országos választást.

A Bloc Québécois és az Új Demokrata Párt már jelezték, hogy ők a trónbeszéd ellen szavaznak majd. Így mindenki Stéphane Dion-ra és a Liberális Pártra figyel, ugyanis ha ők is a kormány programja ellen szavaznak, akár már a  hónap végén választási kampány kellős közepén találhatjuk magunkat.

Stéphane Dion azonban kényes helyzetben találja magát. Liberális Pártja aligha szavazhat meg olyan konzervatív terveket, melyek Kanada afganisztáni misszió esetleges meghosszabbításával járhat és szintén nem támogathatja a kormánypárt környezetvédelmi terveit, melyek sokak szerint nem elég hatékonyak. De egyben a liberálisok nem érdekeltek a választásban, hiszen a legújabb pártpreferenciás felmérés szerint a konzervatívok 35 százalékon állnak és a liberális ellenzék pedig továbbra is második helyen van, 28 százalékkal.

Ezen kívül, a Liberális Párt gyenge szereplése a szeptemberi québeci időközi választásokon (ahol három kerületből egyikben sem tudtak nyerni) kiélezte a párton belüli ellentéteket, főleg Stéphane Dion és Michael Ignatieff támogatói között.

Dion keményen bírálta Harper keménykedő stratégiáját. „Harper túszul akarja ejteni a parlamentet a sorozatnyi bizalmatlansági indítvánnyal. Ha a trónbeszédből kiderül, hogy a miniszterelnök gumibélyegző szintjére akarja redukálni a parlament szerepét, akkor egyedül ő lesz felelős, ha Kanadában ismét az urnák elé vonulunk”-nyilatkozta Dion október 9-én. De egyben jelezte: „Figyelembe kell venni azt, hogy a kanadaiak nem akarnak választást”-mondta a liberális vezető ottawai riportereknek.

Dion úgy tudná elkerülni az idei federális választást, ha arra utasítja a párt képviselőit, ha bizalmatlansági indítvány kerül a parlament elé, akkor tartózkodjanak a szavazástól.
A másik lehetőség pedig az, hogy pártja támogatja a trónbeszédet, de a későbbiekben egy-egy indítvány ellen szavaz, különösen akkor ha javulnak a liberálisok választási kilátásai.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed