Az újabb rekordot döntő dollár árcsökkenést hozott

2007 november 1 3:42 du. Az újabb rekordot döntő dollár árcsökkenést hozott bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2007 november 6-án egy kanadai dollár értéke 106.17 amerikai centre emelkedett. Ezzel valutánk megdöntött minden eddigi rekordot. Utoljára 1957-ben volt hasolóan magas a dollár, de ekkor is ‘csak’ 106.14 centet ért el. A kanadai valuta meteorikus emelkedése az olaj magas világpiaci árának köszönhető, valamint Kanada erős gazdasági helyzetének és az amerikai dollár folyamatos gyengülésének. A konzervatív kormány által bejelentett adócsökkentés–melyet tegnap jóváhagyott az Alsóház–szintén hozzájárult a loonie további erősödéséhez.

A kanadai dollár emelkedésére reagálni kezdenek a legnagyobb üzletláncok, melyek kezdik csökkenteni áraikat. A Wal-Mart Canada bejelentette, hogy ezentúl az általuk árult könyvek, magazinok, üdvözlőlapok és csomagolópapírok ugyanannyiba kerülnek mint az Egyesült Államokban. Az Indigo könyváruház pedig 20 százalékkal szállítja le Amerikában nyomtatott könyveinek árait. Ezen kivül a Hudson’s Bay Co. által fentartott Zellers üzletlánc szintén csökkenti árait a karácsonyi ünnepek előtt.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed