Népszavazás lesz a Szenátus megszüntetéséről

2007 november 7 9:37 de.2 hozzászólás

Kanadai SzenatusStephen Harper miniszterelnök támogatja a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) azon kezdeményezését, mely szerint egy népszavazás döntene a kanadai Szenátus további sorsáról. A referendumra legkésöbb 2009 október 19-én kerülne sor, a következõ általános parlamenti választás keretein belül. De amennyiben e dátum elött megbukik a kisebbségi konzervatív kormány, akár 2008-ban is megpecsélõdhet a Felsõház sorsa. Jack Layton, az NDP vezetõje szerint a Szenátus egy “19-ik századi intézmény, melynek semmi keresnivalója a 21-ik században. Biztos vagyok benne, hogy jobb célokra lehetne fordítani azt az évi 75 millió dollárt amibe belekerül a Felsõház fenntartása”—érvelt Layton. Az NDP vezetõje hétfõn találkozott Harper miniszterelnökkel és a kormányfõ már jelezte, hogy a népszavazás felé hajlik.

Mint ismert: Harper konzervatív kormánya tavalyi megválasztása óta a Szenátus reformja mellett agitált és a szenátorok demokratikus úton történõ megválasztása valamint korlátozott mandátumok mellett tört lándzsát. A liberálisok azonban hezitáltak és Harper több alkalommal azzal fenyegette a liberális szenátorokat: amennyiben nem támogatják a reformot, a Felsõház teljes megszüntetése is napirendre kerülhet. Jelenleg a szenátorokat a mindenkori miniszterelnök nevezi ki. 

Marjory LeBreton konzervatív szenátor szerint a kormány tagjai teljes mértékben támogatni fogják a referendumot. “Nincs semmi értelme egy olyan parlamenti testületnek, mely nem felel a szavazóknak. Valóban eléggé abszurd helyzet, hogy egy modern társadalomban egy olyan Szenátus mûködik, amely 140 éve szinte egyáltalán nem változott”—mondta LeBreton. 

A jobbközép-baloldali szövetség meglehetõsen kínos helyzetbe hozta az ellenzéki Liberális Pártot, melynek nem áll érdekében a szenátus megszüntetése, hiszen a Felsõházban a liberálisok továbbra is többséget élveznek. Stéphane Dion, a liberálisok vezetõje még nem hozta nyilvánosságra, hogy pártja támogatja-e a referendumról szóló parlamenti szavazást, mely még e hónap során kerül az Alsóház elé. De még akkor is ha a parlament elindítja a népszavazás folyamatát (ami több mint valószínû) és ha a választók is a Felsõház megszüntetése mellett szavaznak, nem biztos hogy a szövetségi kormány megszerzi legalább hét tartomány támogatását, amely szükséges a kanadai alkotmány módosításához. Jelenleg Ontario, British Columbia, Manitoba és Saskatchewan jelezték, hogy támogatják a Szenátus eltörlését. De elképzelhetõ, hogy Québec és az atlanti tartományok inkább a Felsõház védelmébe szállnak.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

2 hozzászólás

  • Jó napot kívanok velem egy olyan sajnálatos dolog törtent, hogy tegnap szeretünk volna ki repülni Kanadába (MONTREALBA) és nem engedtég nekunk azt meg ,arra hivatkozva hogy vízum kel oda turista ként,a lányomat szeretem volna meg látogatni,1 éve kint él,meg tagadták ezt tőlünk de nem tudodm hogy miert,el vesztettük a repülőjegyünket hiaba vásaroltuk meg,segitsegüket szeretném kérni.hogy valahogy legalabb a pénzümket kapjuk vissza vagy uj idopontott hogy ki tudjunk menni!!!előre is kösszonom Tel06208021659

  • Ki volt az aki megakadályozta kanadai utazását? Amennyiben kanadai hivatalnok volt, kapcsolatba léphet akár a budapesti kanadai Nagkövetséggel, vagy az ottawai magyar nagykövetséget is tájékoztathatja.