Schreiber: Mulroneynak szüksége volt a pénzre

2007 november 30 11:16 de. Schreiber: Mulroneynak szüksége volt a pénzre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Karl SchreiberKarlheinz Schreiber, a kanadai-német üzletember és fegyver-kereskedő beszámolója szerint Brian Mulroney ex-miniszterelnök „kétségbeesett” volt miután 1993-ban lemondott kormányfői posztjáról és „szüksége volt a pénzre.” Többek között ezt tudhatta meg a kanadai parlament etikai bizottsága, mely a Mulroney és Schreiber közti üzletikapcsolatot vizsgálta 2007 november 29-én. Ez az állítás többnyire megegyezik azzal amit Mulroney mondott az utóbbi napokban: állítólag azért fogadott el Schreibertől 300 ezer dollárt készpénzben, mert nyolc éves miniszterelnöksége után, nem tudta, hogyan fogja biztosítani azt az életszinvonalt amit családja az utóbbi években élvezett.

A bizottsági gyűlésen azonban meglepetést okozott Schreiber azon állítása, miszerint Mulroney-nak valóban 500 ezer dollárt igért, de ennek csak egy résztét kapta meg a volt progresszív-konzervatív kormányfő. „Nem 300 ezer, hanem 500 ezer dollárról volt szó. De Mulroney csak 300 ezer dollárt kapott, mivel nem csinált semmit. Ez ilyen egyszerű. Ennyi”–állította Schreiber. A deportációra váró német üzletember–akit szülőhazájában sikkasztással és adócsalással vádolnak–az utóbbi hónapokban inditott pert Mulroney ellen a 300 ezer dollár visszaszerzése érdekében. Schreiber azonban nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy mire kapta Mulroney a készpénzt és hogy mi volt az üzleti kapcsolat lényege.

Összesen 12 kormánypárti és ellenzéki képviselő volt jelent a tárgyaláson. Paul Szabó, a bizottság liberális elnöke engedélyezte, hogy Schreiber megnézhesse az otthonában lévő 35 ezer oldalnyi iratgyűjteményt a hétvége alatt. Jövő héten Schreiber újra meg fog jelenni a parlamenti bizottság előtt. Schreibert az utóbbi hónapokban egy deportációs központban tartották, de a meghallgatások miatt az országból való kiutasítását elnapolták.

Kanadai Magyar Hírlap 

Tags:

Comments are closed