Városaink nyelvi és kulturális összetétele változik

2007 december 5 1:52 du. Városaink nyelvi és kulturális összetétele változik bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Multikulturalis KanadaA legujabb népszámlálási adatok szerint Montreálban kisebbségbe szorult a francia nyelv, Ottawában az angol és francia után az arab lett a leginkább használt anyanyelv és Torontóban a lakosság 49,9 százaléka Kanadán kivül született. A Statistics Canada közzétett adatai szerint a montreáli lakosság 49,8 százaléka francia anyanyelvű, mely négy százalékos csökkenést jelent az elmúlt öt év során. Montreál arculatának változata nem csak annak köszönhető, hogy a Québecbe érkező bevándorlók 85 százaléka a tartomány legnagyobb városába telepszik le, hanem annak is, hogy az elmúlt években a francia anynyelvűek az agglomeráció elővárosaiba költöztek ki. Québec tartomány lakosságának 79,6 százaléka francia anyanyelvű, mely arány kissé alacsonyabb mint a 2001-ben közölt 80 százalék körüli adat.

Ha az országos adatokat vizsgáljuk látható, hogy az angol és francia után négy kínai dialektus együttesen alkotja a harmadik legnagyobb nyelvcsoport Kanadában. Ezt követi az olasz negyedik helyen, majd a német.Közel 1,1 millió bevándorló érkezett Kanadába 2001 és 2006 között. Ezek közül 58 százalék Ázsiából és a Közép-Keletről érkezett, 16,1 százalék Európából, 10,8 százalék Latin Amerikából és 10,6 százalék Afrikából. Lucia Lo, a York Egyetem kutatója rámutatott arra, hogy a bevándorók többsége most még Kínából és Indiából érkezik, de az elkövetkező öt év során arányuk csökkenni fog és egyre többen várhatók kelet Európából és Dél Amerikából. Kanada lakossága is ujabb növekedést mutatott. Az ország teljes lakossága a 2006-os adatok szerint 32,9 millió és a szaporodás most egy százalék körül mozog. Az utóbbi egy év alatt 352,800 gyermek született Kanadában.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed