A québeci ellenzék a vallási kurzusokat támadja

2007 december 12 7:15 du. A québeci ellenzék a vallási kurzusokat támadja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ADQ ellenzékA Mario Dumont által vezetett jobbközép Action démocratique du Québec (ADQ) ellenzéki párt felszeretné függeszteni a tartomány állami iskoláiban jelenleg tanított felekezetek feletti vallási kurzusokat, mivel szerinte ezek nem képviselik eléggé a québeci társadalom katolikus örökségét. „Éppen Pierre Trudeau viziója volt az, hogy a québeci kultúra és valóság nem más mint egy darab zöldség egy nagy levesben”–mondta Dumont, a néhai kanadai miniszterelnök multikulturális politikájára utalva.

Michelle Courchesne, a tartomány liberális oktatási minisztere bírálta Dumont szavait és elmondta, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetője „teljesen szétválasztotta magát a montreáli valóságtól” ahol számos belvárosi iskolában többségben vannak a nem-keresztény vallású gyerekek. Dumont viszont azt mondta, hogy szerinte nem igazságos ha a „Húsvét, Karácsony, Wesak, Id al-Fitr, Id al Adha, Diwali és Nanak guru születésnapja” mind úgy van bemutatva, mint ha egyenlő ünnepek lennének Québecben.

Dumont elmondta, hogy csak úgy lehetne felfüggeszteni a jelenlegi vallási, illetve etikai kurzusokat, ha erről törvényjavaslat születik és a québeci nemzetgyűlés azt megszavazza.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed