Egyik pártnak sem kedvezne egy előrehozott választás

2008 január 26 8:38 du. Egyik pártnak sem kedvezne egy előrehozott választás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Közvélemény - Kanada

A legújabb politikai közvélemény-kutatás szerint egyik pártnak sem kedvezne egy előrehozott választás. Az Ipsos-Reid által készített felmérés azt mutatja, hogy ha „ma” lennének a szövetségi választások, újabb kisebbségi kormány kerülne hatalomra. A felmérés szerint Stephen Harper miniszterelnök Konzervatív Pártja 37 százalékon áll, míg az ellenzéki liberálisokra a választók 29 százaléka szavazna. A baloldali Új Demokrata Párt 14 százalékos és a parlamenten kivüli Zöld Párt 10 százalékos támogatottságot élvez.  A Bloc Québécois–mely csak a francia többségű tartományban indít jelölteket–összesen 35 százalékon áll saját tartományában és 10 százalék körül mozog ha országos szinten vizsgáljuk a számokat.

John Wright, az Ipsos Reid alelnöke szerint nem érdeke egyik pártnak sem egy korai választás. Wright elmondta, hogy az elmúlt két év alatt nem nagyon változtak az erőviszonyok. Ez azt jelenti, hogy amikor februárban a konzervatív kormány bemutatja költségvetését a parlamenti képviselőknek, fontos lesz, hogy a liberálisok ne használják ezt fel kormánybuktatási célokra. „Most egyszerűen egyik pártnak sem kedvezne egy korai választás”–mondta Wright.

Amennyiben az ellenzék nem dönti meg időközben Harper konzervatív kormányát,  a következő szövetségi választás 2009 október 19-én lesz.

Mint ismert: a konzervatívok 2006 január 23-ai választási győzelmük után kerültek kormányra és ezzel véget ért a 13 éves liberális korszak.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed