Bizalmi szavazás lesz az afganisztáni misszióról

2008 február 7 11:15 de.1 comment

Konzervatö PártStephen Harper miniszterelnök kisebbségi kormánya bizalmi szavazást fog inditványozni az Alsóházban az afganisztáni misszió meghosszabbításáról. Közben Peter MacKay hadügyminiszter éppen most próbálja rávenni Kanada NATO partnereit, hogy küldjenek még legalább ezer katonát Afganisztánba. Egyre több politikai elemző gondolja úgy hogy fenn áll annak veszélye, hogy megbomlik a NATO tagállamok közti egység. Az egyik oldalon vannak azok az országok, amelyek aktív harci szerepet játszanak Afganisztánban (mint például Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) a másik táborban pedig a kontinentális európai országok többsége, melyek alig vesznek részt a Talibán-elleni harcokban. A múlt héten bemutatott Manley-jelentés  azt ajánlotta, hogy Kanada csak akkor hosszabbítsa meg a 2,500 katonából álló afganisztáni misszióját, amennyiben a NATO európai tagállamai további ezer katonát küldenek a közép-ázsiai országban.

 A baloldali Új Demokrata Párt (NDP) és a szeparatista Bloc Québécois már jelezték, hogy ők ellenzik a misszió meghosszabbítását és így szinte biztos hogy a konzervatív kormány ellen szavaznak. Ez azt jelenti, hogy a kormány további sorsa a Liberális Párt kezében van. Stephen Harper tegnap találkozott Stéphane Dion liberális vezetővel, de a hírek szerint nem tudtak megállapodni az afgán misszió jövőjéről. Dion számtalanszor kijelentette, hogy 2009 februárjában szeretné kivonni a kanadai katonákat.

Úgy tűnik, hogy a konzervatívok által inditványozott bizalmi szavazás vagy sikeresen meghosszabbíthatja a missziót, vagy a kormány bukásához vezet. Az inditványról várhatóan március elején fog szavazni a parlament és amennyiben a három ellenzéki párt a kormány ellen szavaz, már akár április közepén az urnák elé járulhatunk.

A konzervatívok pont két éve vették át a hatalmat a liberálisoktól a 2006 január 23-ai választások után.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

1 Comment

  • Valamennyi NATO tagallám kötelessége, hogy egyformán vegyen részt a harcokban. Ha az európaiak erre nem képesek, akkor a kormány vonja ki a kanadai katonákat Afganisztánból. Az angolszász országok idáig sokkal nagyobb áldozatot hoztak mint a kontinentális európaiak.