Szakadás a kanadai anglikán egyházban

2008 február 15 10:09 de. Szakadás a kanadai anglikán egyházban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

St. John'sAz ország legnagyobb anglikán egyházközség tagjainak többsége úgy döntött, hogy leszakad a kanadai egyháztól és csatlakozik egy konzervatívabb anglikán mozgalomhoz. A Vancouverben működő St. John’s egyházközség több mint két ezer tagból áll. A hívek hevesen ellenezték a New Westminster-i egyházmegye liberálisabb hozzállását, mely 2002 óta engedélyezi az azonos-nemű házasságot. Már hat éve nem járul hozzá az egyházközség a megye költségeihez, de tegnapi kilépése a kanadai egyházból súlyos következményeket hozhat az egész anglikán közösség számára.

Michael Ingham, New Westminster püspöke jelezte, hogy legális következményei lesznek, ha bármelyik egyházközség úgy dönt, hogy leszakad. Könnyen elképzelhető, hogy az egyházmegye és az egyházközség között pereskedés alakul ki a templomi ingatlanok és tulajdonjogok miatt. De David Short, St. John’s lelkésze elmondta: csak annyit kér, hogy engedjék meg, hogy temploma a hagyományos anglikán teológiát kövesse. „Az egyházmegyén belül disszedensek vagyunk, de ha az Anglikán világközösséget nézzünk, akkor a Kanadai Anglikán Egyház a disszedens”–fogalmazott Short.

A következő hetek során még három vancouveri egyház követi St. John’s példáját és távozik a kanadai egyházból. Ezen kivül két Ontario tartománybeli anglikán egyházközség is bejelentette hasonló szándékát.

Vallási hovatartozás Kanadában a népszámlálás adatai szerint (2001)

Római katolikus: 43,6%

Kanadai Egyesült Egyház: 9,6%

Anglikán Egyház: 6,9%

Újkeresztény: 2,6%

Baptista: 2,5%

Lutherán: 2,0%

Muzulmán: 2,0%

Zsidó: 1,1%

Kanadai Magyar Hírlap 

Comments are closed