A kanadai kormány megszűntette a vízumkötelességet

2008 március 3 8:09 de.1 comment

Diane Finley, Kanada bevándorlási minisztere bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszűnik a vízumkötelesség magyar állampolgárok számára. Mától kezdve, Lengyel és szlovák állampolgárok is vízumnélkül utazhatnak Kanadába. „Kanada szoros kapcsolatokat ápol ezekkel az országokkal. A vízum megszűnése tovább építi ezeket a kapcsolatokat”–mondta Finley.

A legújabb statisztikák szerint, 2006-ban 6,385 magyar állampolgár kapott „temporary residence” vízumot a kanadai federális hatóságoktól.

Fontos tudni, hogy amikor magyarok egy kanadai repülőtérre érkeznek, először a Canada Border Services Agency (CBSA) képviselőjével találkoznak. Ekkor kötelező egy érvényes útlevél felmutatása és a CBSA útlevél ellenőre számos kérdést is fel tesz angolul, vagy franciául. Az érkező útlevelét lepecsételik és azt is feltüntetik, hogy pontosan mikorra kell elhagyni az országot.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

1 Comment

  • Kercsó Alpár

    Kanada terrorfenyegetettségben

    A Kanadába érkező Toroczkai Lászlót őrizetbe vették az ottani hatóságok, órákig faggatták, majd, afrikai menekültek közá zárták, majd kiutasították az országból. Láthatóan már gépe landolása előtt mindent tudtak róla, ami, szerintük, elégséges okkal szolgált visszafordításához. Kanada és Magyarország között vízummentesség él, ami, a kanadai illetékesek szerint, nem jelenti az automatikus beutazás lehetőségét. Toroczkai szerint kanadai magyarok egy csoportja „intézkedett” ügyében, „káderlapját” a magyar nemzetbiztonság „folyósította” a tengk.erentúli kollégák részére. A cél az volt, hogy ne tarthassa meg beszédét egy ott szervezett Trianon-évfordulón.
    Az indok, amennyiben tényleg az volt, nem annyira fontos, mint maga az eljárás. Kanada állítólag példás demokrácia, legalábbis ezt hangoztatja önmagáról. Teljesen mindegy, hogy az ottani magyaroknak tetszik vagy sem Toroczkai és az általa vezetett mozgalom. A telivér kanadaiak pedig nyilván nem is hallott minderről. Egy olyan magyar állampolgárt tartóztattak le, zaklattak és utasítottak ki, akit jogerősen még nem ítéltek el s akire, a nagy nemzetközi antiterrorista, egyébként teljesen erdménytelen, káoszt és pusztulást hozó háborúk égisze alatt, terrorveszélynek nyilvánítottak.
    Néhány kérdés azért felmerülhet, itt, a kevésbé fejlett és kevésbé demokratikus Magyarországon. Mi újság felétek, kedves kanadai barátaink, az emberi jogokkal? Na nem hangzatos nyilatkozatok, hanem a gyakorlat szintjén? És mitől lesz terorista valaki nálatok? Attól, mert néhány ott élő magyarnak nem szimpatikusak a nézetei? Vagy attól, hogy a a magyar nemzetbiztonság, mert kormányának időnként kényelmetlen Toroczkai nyílt megszólalása, terroristának bélyegzi őt?
    Mitől féltek ennyire? Egy embertől, akivel a saját hazájában sem tudnak elbánni, pedig nyilván nagyon szeretnének? S mindezt nem az általa megkísérelt vagy elkövetett merényletek miatt, hanem csupán azért, mert Nagy Magyarrszágról, igazságtalan trianoni paktuumról, egyáltalán magyarságról beszél.
    Lehet őt szeretni, lehet nem szeretni. Lehet elfogadni és elutasítani, egyetérteni vagy vitatkozni vele. Mint bárki mással. De egy önmagát demokratikusnak és szabadnak tartó ország, háttérbeli mutyizások segítségével, ilyen eljárást talán nem engedhetne meg magának.
    Gondolom, fordított esetben, ha egy politikailag kényelmetlen kanadai állampolgárt vernének bilincsbe Ferihegyen, a nagykövet rohamkocsival robogna, mindenféle tiltakozó jegyzékekkel, a magyar külügyminisztériumba. Zengene a sajtó a magyarok balkáni módszereiről, a jogállamiság mély sebeiről, melyek mifelénk tátonganak, az ország testén.
    Elgondolkodtató, hogy milyen ország és milyen politikai rendszer az, többezer kilóméterre Magyarországtól, melynek egy Toroczkai Lászlótól kell félnie. Elgondolkodtató, hogy milyen magyar lehet az, aki, többezer kilóméterre az anyaországtól, egy Toroczkai László-látogatás ellen konspirál, hatósági segédlettel.
    Kanada hatalmas ország, gazdag, erős… Valószínütlen, hogy egy ilyen ember lobbanthatná lángra. Nincs elég terrorista, akit Afganisztánban vagy Irakban kergethetnek? Vagy csupán a végtelen óceán biztosította látszólagos nyugalmukat féltik? És ilyen „veszélyes elemet” találtak, akitől megóvhatják a szabad világot?
    Őszintén örülök, hogy, hála rendkívüli éberségüknek és szakszerűségüknek, sikerült megelőzni egy nemzeti tragádiát. Csak így tovább !

    Kercsó Alpár