Még nem kizárt a tavaszi választás

2008 március 16 12:17 du. Még nem kizárt a tavaszi választás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Liberal CanadaBár a liberális ellenzék nem szavazott a kormány ellen, amikor az idei év költségvetését vitatták az alsóhában és úgy tűnik, hogy Kanada afganisztáni missziójának meghosszabbításáról is megegyeztek a konzervatívok és liberálisok. A legnagyobb ellenzéki párt azonban még nem tett le a kormány esetleges megbuktatásáról, mely   tavasszal általános választást eredményezne. Don Martin, a National Post országos napilap publicistájának információi szerint, a liberálisok már el is kezdtek dolgozni televíziós kampányhírdeteseiken és Stéphane Dion valamint Michael Ignatieff már készen állnak az esetleges kampányra. Ezen kivül jövő héten (lapzárta után) kerül megrendezésre négy időközi választás Ontario tartományban, melyen a legújabb felmérések szerint várhatóan a liberálisok győznek majd, ha nem is mindegyik választókörzetben, de legalább háromban.

A liberálisoknak azonban óvatosnak kell lenniük. A kanadaiak többsége nem akar ismért az urnákhoz járulni, hiszen nem kevesebb mint két és fél éve került sor az utolsó federális választásra, melynek következtében Stephen Harper alakíthatott kormányt. Ezen kivül, a jelek szerint, a konzervatív kormánypárt jóval több pénzt gyűjtött össze egy esetleges választási hadjáratra és maga a kampánygépezet is erősnek tűnik. Már hónapokkal ezelőtt eldöntötték, hogy hol lesz a kampány központja és ezt felszerelték a legmodernebb számítógépekkel és egyéb technikával. Lehet azonban, hogy a liberálisok éppen arra gondolnak, hogy az új kampány-finanszirozási törvény szerint egyik párt sem költhet többet mint 18 millió dollárt a választási hadjárat idején és állítólag a liberálisok már kölcsönt is szereztek a költségek fedezésére.  

Ezen kivül a liberálisok továbbra is népszerűbbek mint a konzervatívok a női szavazók között, jelentősen vezetnek a kulcsfontosságú Ontario tartományban és a kanadaiak nagyrésze inkább a Liberális Pártot találja kompetensnek amikor a környezetvédelemről van szó. Ezen kivül egy nemrégen kitört kisebb botrány a néhai Chuck Cadman független képviselő körül (egyesek azt állitották, hogy 2005-ben a konzervatívok  életbiztotsítással akarták „lefizetni” az éppen rákban haldokló Cadmant, hogy szavazzon az akkor liberális kormány ellen) valószínűleg meggyengítette a konzervatívok támogatottságát.

Ha a liberálisok meg akarják dönteni Harper kormányát, akkor egyetlen lehetőségük az lenne, ha összeállnak a baloldali Új Demokrata Párttal (NDP), valamint a szeparatista Bloc Québécois-val és egy bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a kormánfő és pártja ellen. John McCallum, a párt egyik prominens képviselője elmondta: bár Húsvét előtt nem buktatják meg a kormányt, teljesen elképzelhető, hogy áprilisban vagy májusban éppen erre kerülhet sor.

Tags:

Comments are closed