Egy Új Demokrata képviselő megszüntetné az egy centes érmét

2008 április 6 1:17 du. Egy Új Demokrata képviselő megszüntetné az egy centes érmét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Canadian PennyPat Martin, a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) egyik parlamenti képviselője az Alsóház elé terjesztett egy törvény-javaslatot, melynek értelmében visszavonnák a forgalomból az egy centes érmét. Martin szerint az érme feladása több millió dollárnyi megspórolt pénzt jelentene az állam számára. Az NDP képviselő szerint 130 millió dollárba került 1,2 milliárd ’penny’ gyártása 2007-ben. Az a probléma, hogy a kanadai vársárlók egyre kevésbe használják ezeket az érméketé és a legtöbbször elvesznek, vagy otthon gyülekeznek dobozokban. Így tehát rendkivül sokba került a gyártása. Martin tervei szerint, az üzletekben kerekítéssel oldanák meg az életet a penny nélkül.

A penny-t 1908-ban vezették be Kanadában és Martin szerint pont jól jönne ha idén—az évforduló alkalmából–egyszerre ünnepelnénk meg az érme születését és kimúlását. Martin erőfeszítései ellenére, nem biztos hogy a parlament megszavazza a penny bevonását. A konzervatív kormány pénzügyminisztere, Jim Flaherty, állítólag már eldöntötte, hogy a kabinet nem tervez semmi változást a penny-vel kapcsolatban. Ez azt jelentené, hogy a kormányoldal leszavazná a javaslatot a parlamentben.

Magyarországon éppen március elején vonták ki a forgalomból az egy és két forintos érméket, pontosan azért mert elvesztették értéküket és a többségük elveszett vagy otthonokban halmozódott.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed