A konzervatívok szerint elfogult a választási hivatal

2008 május 11 9:10 de. A konzervatívok szerint elfogult a választási hivatal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kanadai Konzervatív Párt szerint az Elections Canada, az ország federális választási hivatala, elfogult a Párttal szemben. A választási hivatal ugyanis  azt gyanítja, hogy a konzervatívok többet költöttek a megengedettnél a 2006-os választási kampány idején, melyet Stephen Harper konzervatívjai nyertek meg és amivel lezárták a 13 éves liberális korszakot. A múlt héten az RCMP, Kanada országos rendőrsége kutatta át a Konzervatív Párt ottawai irodáit, miután feljelentés érkezett a választási hivatal részéről. A hivatal azt feltételezi, hogy a párt úgy akarta megkerülni a választási költekezési szabályokat, hogy az országos központ pénz átutalásokat küldött 67 helyi választókörzeti szervezetnek. Ezt követően, a hivatal úgy gondolja, hogy a helyi konzervatív jelöltek visszafizették ezt a pénzt a pártnak úgy, hogy kampányhirdetéseket adtak fel. A választási hivatal szerint a kormánypárt 1,3 millió dollárral költött többet a megengedettnél a 2006-os kampány során.

Pierre Poilievre, a konzervatív képviselő és egyben a kincstári bizottság parlamenti titkára szerint „a választási hivatal nagy aggodalmat okoz” a konzervatív pártnak. „Az Elections Canada azt szeretné, hogy hatalma legyen arról dönteni, hogy mi képez helyi és mi országos reklámozást. Ezt csak úgy tudná megtenni, hogy ha a párt-hirdetések tartalmáról is dönthetne a hivatal. Szabad országban, szerintük, a képviselő-jelöltek döntenek a hirdetések tartalmáról és nem pedig egy állami bürokrata.”

Az ellenzéki Liberális Párt azonban máshogy látja a helyzetet. Michael Ignatieff, a párt vezető-helyettese szerint a konzervatívok „azzal az intézettel szemben tanúsítanak ellenállást, mely választásaink tisztaságát hivatott biztosítani. Mást sem tettek a hivatal támadásán kivül.” Ignatieff azt a burkolt állítást is elutasította, mely szerint a kanadai választási hivatal közreműködött a Liberális Párttal és a liberálisoknak tudomásuk volt arról, hogy a rendőrség razziázza a konzervatív párt ottawai irodáit.  Ignatieff elmondta, hogy a liberálisok a televízióból szereztek tudomást a razziáról és csak ezt követően küldtek ki foto-riportert a helyszínre.

A rendőrségi akció következtében, az Elections Canada kezébe került 17 doboznyi irat a konzervatív főhadiszállásból és másolatokat készítettek a számítógépeken lévő összes e-mailről. Stephen Harper miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy a párt nem tett semmit, ami törvénysértő lehet. Ettől függetlenül, a sajtónak nyilatkozó, nevüket visszatartó konzervatívok szerint  az is kínos lehet, ha kiderül: semmi illegális nem történt. Éppen tavaly tört ki egy kisebb politikai botrány, amikor kiszivárgott egy konzervatív kézikönyv arról, hogy hogyan lehet megakadályozni a parlamenti folyamatot, ha ellenzéki törvényjavaslatokról van szó.

Kanadai Magyar Hirlap

Comments are closed