A főkormányzó feloszlatta a kanadai parlamentet

2008 szeptember 8 9:34 de. A főkormányzó feloszlatta a kanadai parlamentet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Stephen Harper, Stéphane Dion, Gilles Duceppe és Jack Laytok.

Stephen Harper, Stéphane Dion, Gilles Duceppe és Jack Layton.

Vasárnap reggel egy előrehozott választás előtt találtuk magunkat Kanadában, miután Stephen Harper konzervatív miniszterelnök felkérte Michaelle Jean főkormányzót, hogy oszlassa fel a parlamentet. II Erzsébet királyző hivatalos képviselője ezt meg is tette. “Eljutottunk egy olyan ponthoz, amikor választani kell egy határazott irány és a bizonytalaság között”–mondta Harper.

Október 14-én kerül sor a választásokra és a legtöbb elemző úgy látja, hogy különösen negatív választási hadjáratra számithatunk. Ezt jelezte Stéphane Dion, az ellenzéki Liberális Párt miniszterelnök-jelölt szavai is, aki szerint Harper egy “titokzatos, centralizáló és jobboldali” vezető. De Harper jelenleg sokkal jobban áll mint Dion. A konzervatívok több pénzt gyüjtöttek össze az elmúlt hónapok alatt mint liberális ellenfelei és a jelenlegi kormányfő népszerűbb mint a liberális miniszterelnök-jelölt, akinek angol nyelvtudása még most is korlátozott és kampánybeszédei sokszor inkább száraz is komplikált tudományos előadásokhoz hasonlítanak. Ez talán nem meglepetés, hiszen Dion évekig professzorként dolgozott a Montreáli Egyetemen.

Négy parlamenti párt és egy tucat kisebb párt közül választhatnak a kanadai szavazók. A konzervativokon és a liberálisokon kivül, a szeparatisa Bloc Québécois továbbra is a harmadik legnagyobb párt a kanadai országgyűlésben, bár jelölteket csak Québec tartományban inditanak. Gilles Duceppe, a Bloc vezetője nagy kihivás előtt áll, mivel a konzervativok egyre erősebbek a francia többségű tartomány vidéki választókerületeiben és elképzelhető, hogy a liberálisok megerősitik poziciójukat Montreálban. Justin Trudeau, a néhai miniszterelnök fia Papineau-ban indul a Liberális Párt szineiben, ahol 2006-ban a Bloc nyert.

Az Új Demokrata Pártnak (NDP) sem lesz könnyű dolga. A hagyományosan baloldali, szociáldemokrata párt miniszterelnök-jelöltje, Jack Layton feladata, hogy megakadályozza a baloldali szavazók átvándorlását az egyre erősebb Zöld Párt irányába, illetve a liberálisok balszárnyá felé.

A konzervatív főpillérek közé tartozik a közbiztonság, a gazdasági stabilitás, a kanadai szuverenitás növelése az északi-sark felett és enyhe adócsökkentés. A liberálisok inkább a környezetvédelemre koncentráltak idáig és erőteljesen ellenzik a Harper kormány azon döntését, mely állami támogatást vont meg a művészektől és kulturális egyesületektől. A baloldali és szeparatisa Bloc Québécois üzenete most nem annyira a Kanadától való leszakadás, de sokkal többet hallhatunk arról, hogy Duceppe pártja az egyedüli mely kereszülhúzhatja a konzervatívok álmait egy többségi kormányról. Az NDP pedig az átlag családok érdekeiről beszél, különösen a munkahelyek megőrzéséről, az egészségügy modernizációjáról és a környezetvédelemről.

Harper miniszterelnök konzervatív kormánya 2006 januárjában került hatalomra, de mivel csak kisebbségi státuszban volt, bizalmatlansági inditvánnyal megdönthette volna az ellenzék. Ugyanakkor a kormányfő joga, hogy feloszlassa a parlamentet a főkormányzó segítségével, még akkor is ha éppen a konzervatívok szavaztak meg egy olyan törvényt melynek értelmében a következő választásokra csak 2009 októberében került volna sor.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed

This site is protected by Comment SPAM Wiper.