A Bloc Québécois a konzervatív többségtől védené az országot

2008 szeptember 19 7:16 du. A Bloc Québécois a konzervatív többségtől védené az országot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
A szeparatista Bloc Québécois

A szeparatista Bloc Québécois

Gilles Duceppe, a szeparatista Bloc Québécois vezetője elmondta, hogy egyedül az ő pártja akadályozhatja meg azt, hogy a jobboldal többséget szerezzen a kanadai Alsóházban. Duceppe pártja–mely az utóbbi időben óvatosan kerüli a szeparatizmus körüli vitát és most már csak egyszerűen Québec képviseletéről beszél–egyben nacionalista és baloldali. Éppen ezért aligha vállalhat közösséget a Konzervatív Párttal, mely támogatja Kanada részvételét az afganisztáni háborúban és amely jobbközép nézeteiért ismert, különösen a társadalmi kérdésekben.

„Nézzék meg, hogy mit igért Harper miniszterelnök és hogy a végén mit tartott be igéreteiből. Nem a konzervatívok képviselik Québec érdekeit,” mondta Duceppe. A veterán pártvezér arra is rámutatott, hogy az UNESCO-ban még mindig nem képviselteti teljes magát teljes joggal Québec–függetlenül Kanadától–annak ellenére, hogy Harper éppen ezt igérte 2006-ban. „A québeci képviselő csak akkor szólalhat fel, amennyiben egyetért a kanadai állásponttal,” magyarázta a Bloc vezetője. A napokban Duceppe azt is állitotta, hogy a konzervatív kormány kétnyelvűséget szeretne bevezetni Québec tartományban, mivel Harper pártja ellenzi a 101-es törvény azon részeit, melyek korlátozzák az angol használatát bankokban és postai hivatalokban és a franciát jelölik ki mint az egyedüli hivatalos nyelv.

Duceppe bizonyára már felfedezte azt, hogy a konzervatívoknak jelentös esélyük van arra, hogy a vidéken szavazatokat vegyenek el a Bloc Québécois-tól. Különösen ott, ahol jelentős a „puha nacionalista” tábor, mely egyre inkább távolodni kezd a Bloc baloldali politikájától. Ahhoz, hogy a konzervatívok valóban többséget szerezzen a kanadai parlamentben, minimum duplázni kell a jelenleg 11 egyéni képviselőből álló québeci delegációjukat és ezek a választókerületek mind a Bloc Québécoisra szavaztak a 2006-os választásokban.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed