Parlamenti többség küszöbén a Konzervatív Párt

2008 szeptember 21 9:54 de. Parlamenti többség küszöbén a Konzervatív Párt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Kanadai pártok

Kanadai pártok

A legújabb Canadian Press Harris-Decima közvéleménykutatás szerint, a parlamenti többség küszöbén találja magát Stephen Harper miniszterelnök Konzervatív Pártja. A szavazatok minimum 40 százalékát kell megszerezni, hogy bármelyik pártnak is többsége lehessen a 308 képviselőböl álló kanadai parlament alsóházában. Ha „ma” lennének a választások, a lakosság 38 százaléka szavazna a jelenlegi jobbközép kormánypártra és 25 százalék a Liberálisokra. A kisebb balodali ellenzéki pártok közül az Új Demokrata Párt (NDP) 15 százalékon áll, a parlamenten kivüli Zöld Párt 12 százalákot tudhat magáénak és a szeparatista Bloc Québécois–mely csak Québec tartományban indit egyéni jelöltet–8 százalékon áll országszerte. Az utóbbi napokban a konzervatívok 2 ponttal erősödtek, míg a liberálisok 2 ponttal gyengültek. A felmérés 1,307 választópolgárt keresett fel szeptember 16 és 18 között.    

Ami különösen érdekes a Konzervatív Párt jelentős előnyében az, hogy a jobboldal kampányt számos kínos esemény jellemezte az elmúlt hét során. A napokban kiderült, hogy Gerry Ritz agrárminiszter azon a liszteriózis fertőzésen viccelődött, melytől 18-an meghaltak az elmúlt hónap során. Amikor kiderült, hogy Prince Edward szigeten is volt halálos áldozat, akkor a konzervatív miniszter azt akarta tudni, hogy nem-e esetleg liberális ellenfeléről, Wayne Easter-ről van szó. Késöbb Stephen Harper miniszterelnök „izléstelennek” minősítette az elhangzottakat, de nem követelte Ritz lemondását. Stéphane Dion liberális miniszterelnök-jelölt és Jack Layton, az NDP vezetője továbbra is Ritz menesztését követelik.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed