Csökkent a Konzervatív Párt támogatottsága Québecben

2008 október 5 11:29 de. Csökkent a Konzervatív Párt támogatottsága Québecben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Úgy tűnik, hogy Stephen Harper miniszterelnök akaratlanul új életet adott a szeparatista Bloc Québécois-nak az által, hogy 45 millió dollárt vont el a művészektől és, hogy kontraverzális kijelentéseket tett a művésztársadalomról. Heves reakciót váltott ki Harper azon kijelentése, miszerint az átlag kanadai állampolgár nem foglalkozik sokat a „gazdag” és „gálázó” művészekkel. Margaret Atwood, Kanada legismertebb kortárs írója, elmondta hogy ha Québecben élne, akkor most a szeparatista Bloc Québécoisra szavazna. Michel Rivard, egy québeci zenész pedig egy három perces videót készített (ami felkerült a YouTube-ra), melyben kanadai francia művészként egy angol bizottság előtt kénytelen megvédeni műveit. Felhasználva az összes angol-ellenes előitéletet, a filmben megjelenő bizottság tagjai franciául nem beszélnek és mielött döntenek arról, hogy Rivard kapjon-e támogatást, azt akarják tudni, hogy a művész hisz-e Istenben. 

 A legújabb Ipsos-Reid pártprefenciás felmérés szerint, a szeparatista Bloc Québécois 40 százalékon áll a francia többségű tartományban, míg a konzervatívok harmadik helyre szorultak a Liberális Párt után (24 százalék), és így a lakosság 18 százaléka támogatja a jobbközép kormánypártot. Darrell Bricker, az Ipsos Reid vezérigazgatója szerint a puha nacionalisták akik átvándoroltak a konzervatív táborba mennek vissza a Bloc Québécois-hoz, a keményebb federalisták pedig ismét a Liberális Pártot támogatják. Bricker elmondta, hogy a művészvitán kivül, Stéphane Dion, a Liberális Párt miniszterelnök-jelöltje jól szerepelt a francia nyelvű válaszási vitában és ezzel növelte támogatottságát a francia többségű tartományban.

Ha az országos adatokat nézzük, akkor kiderül hogy a Konzervatív Párt 37 százalékon áll, míg a liberálisokra a lakosság 23 százaléka szavazna.  A baloldali Új Demokrata Párt-ra a kanadaiak 19 százaléka szavazna és a Zöld Pártra pedig 10 százalék. A konzervatívok továbbra is vezetnek Ontario és British Columbia tartományokban.

 Kanadai Magyar Hírlap 

Tags:

Comments are closed