A gazdasági krízis ártott a Konzervatív Pártnak

2008 október 11 8:55 de. A gazdasági krízis ártott a Konzervatív Pártnak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szinte biztos, hogy ismét kisebbségi kormánya lesz Kanadának az október 14-ei választások után és úgy tűnik, hogy az eredmény is közelebb lesz mint amire a kampány elején számítani lehetett. A legújabb Ipsos Reid közvéleménykutatás szerint, Stephen Harper miniszterelnök Konzervatív Pártja most már csak 34 százalékot érne el ha „ma” lennének a federális választások. A Liberális Párt 29 százalékra tornászta fel magát az utóbbi napokban, a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) tartósan 18 százalék körül mozog és a szeparatista Bloc Québécois szintén tartja 9 százalékát. Ezen kivül a parlamenten kivüli Zöld Párt most 8 százalékon áll.

A jelenlegi gazdsági krízis és különösen a torontói TSX tőzsde folyamatos zuhanása (16 százalékot esett öt nap alatt) ártott a konzervatív kormánypártnak. Harper miniszterelnök azon kijelentése, miszerint a zuhanásnak köszönhetően legalább olcsó részvényeket lehet vásárolni, különösen ártalmas volt. De az sem segített a jobboldal helyzetén, hogy a kanadai kormányfő alig volt képes empátiát mutatni azok felé, akik elvesztették megtakarított pénzüket.

Darrell Bricker, az Ipsos Reid elnöke elmondta: valószínű, hogy a konzervatívok fognak győzni, de ismét csak kisebbséget szereznek a kanadai Alsóházban. Bricker ugyanakkor úgy látja, hogy elképzelhető egy nagy meglepetés a választás éjszakáján, a „gazdasági cunáminak” köszönhetően.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed