Konzervatív kisebbség Kanadában – Választási eredmények percről percre

2008 október 14 11:23 de. Konzervatív kisebbség Kanadában – Választási eredmények percről percre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2008 október 14-én került sor a negyvenedik kanadai országos választásra, melynek végeredménye egy újabb konzervatív kisebbség. Az előzetes jelzések azt mutatják, hogy történelmi mélypontra süllyedt a részvételi arány. Stephen Harper miniszterelnöknek 155 mandátum kellett volna ahhoz, hogy többsége legyen, de ez nem sikerült–még akkor sem ha növelte kisebbségét.  Az alábbi eredményeket rendszeresen frissitettük az est folyamán. A baloldalon feltüntetett idő mindig az utolsó frissitést jelzi. A pártok melletti számok az egyéni választókerületeket, illetve képviselőket jelzik. A kanadai parlament Alsóháza összesen 308 képviselőből áll és mind egyéni kerületeket reprezentálva kerülnek be a federális törvényhozásba.

Részeredmény (06.35-kor) Nyomja meg a „refresh” gombot a frissitéshez.

Konzervatív: 143

Liberális: 76

Bloc Québécois: 50

Új Demokrata Párt: 37

Független: 2

01.02: Stephen Harper Calgaryban beszélt miután Konzervatív Pártja győzött a választáson. „Ez egy olyan föld, ahová a világ minden sarkából eljöttek, hogy egy erős országot épitsenek. Kanada mindig az igazi észak lesz, mely szabad és független. Négyszer szavaztak rám Calgary Southwestben rám az elmúlt hat év során,”–mondta a jobbközép kormányfő. Harper többek között köszönetet mondott édesanyjának, aki vigyázatott két kiskorú gyermekére a kampány alatt. „Pártunk nagyobb lett és egyre több kanadai talál otthont a Konzervativ Pártban. Gratulálok az összes pártnak, hogy megerősitették demokráciánkat azzal, hogy résztvettek demokráciánkban. Mr. Dion, köszönetet mondok Önnek, hogy 12 éve hozzájárult Kanada egységéhez. Mr. Layton, köszönom, hogy felszólalt a kanadai dolgozók érdekében. Gratulálok Ms. Maynek, aki történelmet írt az által, hogy kivülállóként indult ezen a választáson. (…) A választópolgárok egy megerősitett mandátumot kaptunk a kanadai néptől. Szerénységgel megköszönjük bizalmukat. (…) Ha együtt dolgozunk, gazdaságunk sikeresen kikerül a jelenlegi viharból. Egy remek országunk van, amelyben mindannyian hiszünk. Egy nyitott és befogadó kormányt fogunk alakitani és mindenkinek az érdekeit megfogja védeni, pártaffiliációtól függetlenül. Nemzeti történelmünk 144 éves múltra tekint vissza és számtalanszor megoldottunk problémákat és kihivásokat. Ez most is sikerülni fog.”–mondta Harper, utalva a nemzetközi gazdasági krízisre.   

00.21: Stéphane Dion St. Laurent-Cartierville-ben beszélt franciául és angolul. „Összetöri a szivemet azt látni, hogy ennyi liberális társam veszitett ma este”–mondta Dion. „A kanadai nép döntött és egy ujabb konzervativ kormányra szavazott. Mint a hivatalos ellenzék, együttműködünk az új kormánnyal annak érdekében, hogy sikeresen megbirkozzunk a súlyos gazdasági kérdésekkel. Az én prioritásom a gazdaság lesz. Együtt kivánunk dolgozni az összes párttal. Meg kell védeni a kanadaiakat a gazdasági vihartól. Kanada egy igazságos társadalom kell hogy legyen, főleg gyermekeinkért. Most jobban szeretnem mint valaha Kanadát. A kanadaiak arra kértek fel, hogy vigyem tovább a liberális értékeket, még akkor is ha csapatunk kisebb lesz. Én mindig az egységes Kanadáért fogok dolgozni, lélkileg és fizikailag”–mondta Dion.  

00.09: „Mindenki vegyen egy nagyon mély lélegzetett”–mondta Ignatieff, amikor a CBC riportere azt kérdezte tőle, hogy fog-e Dion ellen indulni ismét a várható pártelnöki harcban. „Amikor egy párt sikertelenül szerepel, akkor mindent meg kell vizsgálni”–mondta az egykori liberális pártelnöki kandidátus.

00.02: Jack Layton, a baloldali NDP vezetője Torontóban beszélt. „Jack Laytonnak hivnak és azért indultam miniszterelnöknek, hogy a konyhaasztalra koncentráljunk és nem pedig a nagytőke asztalára. De arany-médált nem nyertünk.” Layton szerint pártja keményen harcolt, de még akkor ha nem nyert „minden nap a dolgozó kanadai népért fog harcolni” az elkövetkező években. Layton „harcolni” kiván az Első Nemzetekért és nyugdijasokért, különösen az egészségügy területén.

23.54: Andew Coyne jobbközép publicista erősen kritizálta Harper konzervativ kampányát és szerencsétlen québeci szereplését. Szerinte a jobboldal számos ponton kompromizált a québeci kérdésben, de ez a stratégia elbukott.

23.49: Gilles Duceppe szeparatista vezető ellenfeleinek gratulált. Duceppe rámutatott arra a tényre, hogy hatodszor szerez a Bloc Québécois többséget Québec tartományban és a választókerületek kétharmadában a szeparatisták győztek. Duceppe szerint a Bloc nélkül Harper miniszterelnöknek többségi kormányt alakithatott volna Ottawában. „A québeci nemzet felszólalt. Teljesen nyilvánvaló, hogy a québecieknek nem elég a szimbólikus nemzet elismerése. A québeci nemzet létezik, egyetlen egy nyelve van és ez a nyelv a francia. Québecben az egyetlen munkanyelv a francia”–mondta erőteljesen Duceppe.

23.42: Bob Rae liberális képviselőt és egykori pártelnöki kandidátust interjúvolta a CBC. Rae-t Stéphane Dion elbukott liberális miniszterelnök-jelölt jövőjéről kérdezte a közszolgálati tévé egyik riportere. „Gondolataimban tartom Stéphane Dion-t. Van amikor nem fair az élet”–mondta Rae.  A legtöbb elemző szerint legkésöbb 2009 májusában új vezetőt választ az ellenzéki párt a történelmi kudarc után.

23.26: Justin Trudeau, a legendás néhai liberális miniszterelnök fia, győzött a montreáli Papineau választókerületben. Ezzel kiütötte a szeparatista Bloc Québécois-t az egyik legfontosabb montreáli bázisából. Peter Mansbridge, a közszolgálati választási program műsorvezetője előrevetitette annak lehetőségét, hogy egy újabb Trudeau legenda születhet Justin győzelmével.

23.12: Rick Mercer komikus most az egyszer komolyan beszélt a közszolgálatin amikor előrevetitette annak lehetőségét, hogy Stephen Harper miniszterelnök „nem egy boldog táborzó.” Szerinte elképzelhető, hogy a jobboldali kormányfő lemondhat az elkövetkező nyolc hónap során, mivel most volt az egyedüli igazi lehetősége, hogy többséget szerezzen a parlamentben. Ezt azonban eljátszotta a művészek elleni kirohanásaival.

22.56: Diane Ablonczy albertai konzervativ képviselőt éppen a CBC interjúvolja. Ablonczy szerint minden kormány azt reméli, hogy többsége lesz. Ez most nem sikerült a Toryknak, de Ablonczy rámutatott arra a tényre, hogy erősebb kisebbségi kormányban bizhat Harper miniszterelnök pártja. Érdemes megemliteni azt is, hogy Ablonczy férje egy 1956-os magyar menekült volt. Tom Ablonczy 1984-ban húnyt el.

22.49: Ismét kisebbségi kormány lesz Ottawában. Stephen Harper miniszterelnök saját választási törvényét hagyta figyelmen kivül annak reményében, hogy többséget szerez a parlamentben. De a jobboldal rosszúl kalkulált és különösen szerencsétlen québeci szereplése keresztülhúzta reményeit.

22.02: Konzervativ győzelem Kanadában. A CBC közszolgálati televizió szerint Stephen Harper miniszterelnök Konzervativ Pártja győzött a kanadai federális választáson.

21.37: Elbukott a Zöld Párt vezetője, Elizabeth May. Peter MacKay konzervativ hadügyminiszter győzött Central Novában. Ezzel szinte biztos, hogy a Zöldek nem kerülnek be a parlamentbe.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed