Történelmi megállapodás Kanada és az Európai Unió között

2008 október 17 7:14 du. Történelmi megállapodás Kanada és az Európai Unió között bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Stephen Harper, Kanada konzervatív miniszterelnöke kijelentette: a kanadai kormány egy történelmi egyezményen dolgozik az Európai Unióval. Nicolas Sarkozy francia elnökkel találkozott Harper Québec városában, ahol a Frontenac kastély előtt tartottak közös sajtótalálkozót. Jose Manuel Barroso, az EU Bizottság elnöke is jelen volt a megbeszélésen. Harper elmondta: a két fél egyetértett abban, hogy „létre kell hozni egy ambiciózus, mély, széleskörű és történelmi megállapodás kereteit.” A megállapodás egyaránt kiterjedne gazdasági és közlekedési kérdésekre. Példaul Lawrence Cannon kanadai közlekedési miniszter elmondta, hogy az ottawai kormány szeretne egy „Open Skies” egyezményt aláírni az EU-val, mely növelné a versenyt Kanada és az uniós tagállamok közötti légiközlekedésben.

Franciaország máris aláírt egy jelentős egyezményt Jean Charest, québeci liberális kormányfővel, melynek értelmében bizonyos szakterületen dolgozó, diplomával rendelkező francia állampolgárok munkát vállalhatnak Kanada második legnagyobb, francia többségű tartományában. A megállapodásnak köszönhetően, franciaországi orvosok Québecben is dolgozhatnak egyéb formalitások és engedélyek nélkül.

Sarkozy a québeci Nemzetgyűlésben tartott beszédében elmondta: Franciaországnak különösen közeli kapcsolatokat ápol Kanadával és Québec tartománnyal. „Kanada egy jó barát, de Québec az már egyenesen családtag,”–mondta Sarkozy. Franciaország elnöke a La Francophonie csúcstalálkozó miatt utazott Kanadában, mely Québec fővárosában kerül megrendezésre. Az elnök azonban óvatos volt kanadai látogatása során, nehogy úgy nézzen ki, mintha támogatná a québeci szeparatizmust. „Nem kell, hogy egy testvéri, családi szeretet Québec iránt együtt járjon Kanada-elleni bizalmatlansággal”–magyarázta Sarkozy.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed