A kanadai Liberális Párt vezetője várhatóan hétfőn távozik

2008 október 18 7:13 du. A kanadai Liberális Párt vezetője várhatóan hétfőn távozik bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy hétfő délután lemond Stéphane Dion, a kanadai Liberális Párt vezetője, a múlt heti választási kudarca után. Még nem olyan régen a közvélemény nagyrésze úgy tekintett a nagy múlttal rendelkező balközép politikai csoportra mint Kanada „természetes” kormánypártjára. Majdnem tizenhárom évig voltak hatalmon 1993 és 2006 között. De október 14-én a kanadai lakosság 26 százaléka szavazott a liberálisokra és összesen 76 mandátumot szereztek az Alsóházba. Ez annyit jelent, hogy a liberális frakció 19 képviselővel lett kisebb. A legtöbb elemző szerint leginkább Dion a felelős a kudarcért, egy részt mivel nem hallgatott tanácsadóira, akik arra akarták meggyőzni a a liberális miniszterelnök-jelöltet, hogy törölje  a párt választási programjából népszerűtlen környezetvédelmi terveit és az ezzal kapcsolatos karbon adót.

Stéphane Dion irodája péntek este bejelentette, hogy a pártvezető egy sajtótájékoztatót kiván tartani hétfőn 14 órakor. Robert Fife, a CTV kanadai televízió ottawai politikai munkatársa liberális forrásoktól megtudta: Dion elfogadta azt, hogy nincsen meg a támogatottsága saját pártján belül, mely lehetővé tenné vezetőségének folytatását. Fife szerint elképzelhető, hogy Ken Dryden liberális képviselőből lesz ideiglenes pártvezető jövő májusig, amikor is várhatóan új miniszterelnök-jelöltet választanak a liberálisok. Stephen LeDrew, a párt egykori adminisztációs elnöke hevesen kritizálta Dion választási szereplését és elmondta, hogy azt szeretné ha a megbukott vezető azonnal lemondana. „Szerintem ez az ember intellektuálisan arrogáns. A politikai történelem legostobább kijelentése volt az, amikor a választás éjszakáján Dion azt állította, hogy őt az ellenzék ‘miniszterének’ választották a kanadai szavazók. Stéphane Dion figyelmen kivül hagyta a pártot és szintén figyelmen kivül hagyta a tanácsokat”–mondta LeDrew.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed