Erősebb lett Québec liberális kormánya

2008 október 26 5:40 du. Erősebb lett Québec liberális kormánya bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Jean Charest, Québec liberális kormányfője

Jean Charest, Québec liberális kormányfője

Megerősödött Jean Charest kormányfő kisebbségi liberális kormánya, miután ketten az ellenzéki Action Démocratique du Québec (ADQ) nevet viselő pártból kiléptek és átáltak Charest oldalára. Pierre Michel Auger és Andre Riedl a héten jelentették be, hogy távoznak az ADQ soraiból és inkább a Liberális Pártot erősítik jelenlétükkel. Ezzel a québeci liberálisok 48 mandátummal rendelkeznek a tartomány nemzetgyűlésében, mely összesen 125 képviselőből áll. A jobbközép ADQ-nak csak 39 képviselője marad és a szeparatista Parti Québécois (PQ) jelenleg 36 képviselőből álló frakcióval rendelkezik. A médiában egyre többet lehet hallani arról, hogy Charest akár előrehozott választást is hívhat, mivel kormánya most sokkal népszerűbb mint a 2007-es választás idején, amikor elvesztette a 2003-ban elnyert többségét a québeci törvényhozásban.

Mario Dumont, az ADQ vezetője meglehetősen színes szavakkal kommentálta a kilépéseket. „Egyszerűen besz*rtak néhány rossz pártpreferenciás felmérés megjelenése után”–magyarázta az idegesnek tűnő Dumont. Az ADQ valóban bajban lehet, mivel a legtöbb felmérés szerint ha most lennének választások harmadik helyre szorulna, a liberálisok és a PQ után. A kilépett képviselők szerint Dumont nem igen hallgatta végig a frakció véleményeit és javaslatait.

Charest poziciója azonban észrevehetősen megerősödött. „Amikor kormányon van egy párt, akkor a nyitottság és az inkluzió művészetét kell gyakorolni”–mondta a québeci kormányfő, utalva arra hogy most két jobboldali képviselő csatlakozik a középutas Liberális Párthoz.

Kanadai Magyar Hírlap  

Tags:

Comments are closed