Québec-i értékekről szóló deklarációt iratnak alá a bevándorlókkal

2008 október 30 12:16 du. Québec-i értékekről szóló deklarációt iratnak alá a bevándorlókkal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Yolande James, Québec bevándorlási minisztere
Yolande James

Azok a bevándorlók akik Québec tartományba szeretnének letelepedni deklarációt lesznek kénytelenek aláírni, melyben megerősítik azt, hogy megtanulnak franciául és elfogadják a kanadai francia tartomány „közös értékeit.” A kormányon lévő québeci Liberális Párt ezzel a döntéssel valószinű, hogy a jobboldali Action Democratique du Québec párttól, illetve a baloldali-szeparatista Parti Québécois-tól próbál szavazatoka elvenni, különösen a „puha” nacionalista körökben. Yolande James, Québec liberális bevándorlási minisztere különösen kemény szavakat használt amikor bejelentette a tartományi kormány terveit. „A Québecbe való bevándorlás nem egy jog, hanem privilégium. A québeciek ‘igent’ mondtak a bevándorlásra, de csak akkor ha ezek az emigránsok beilleszkednek társadalmunkba”–magyarázta James.

Az úgy nevezett „québeci értékek” közé tartozik az egyház és az állam elválasztása, egyenlő jogok a nőknek, az azonos nemű és más nemű házastársak törvény előtti egyenlősége és a francia nyelv elsőbbsége mint Québec tartomány egyetlen hivatalos nyelve.   Azok akik Québecben szeretnének élni már az emigrációs folyamat elején szembesülnek az értékekről szóló deklarációval. A kérelmezők egy brosúrát és egy DVD-t kapnak az emigrációs hivatalnokoktól. Ezen kivül a québeci kormány egy új honlapot fog létrehozni a québeci értékekről.  

Heves reakciót váltott ki a tervezet az akadémiai körökben. Az Université du Québec a Montreál-on tanitó Victor Armony szociológus szerint egyenesen gusztustalan a liberális kormány javaslata. Elmondta a National Post cimű napilapnak, hogy nagyon sok bevándorló üzletemberként tevénykedett szülőföldjén, vagy éppen diplomázott szakdolgozó volt. „Nem kérik azt, hogy a québeci társadalom leereszkedő legyen velük szemben,”–mondta Armony. Daniel Weinstock, az Université de Montréal professzora pedig „ocska szimbolizmusnak” nevezte Jean Charest miniszterelnök kormányának terveit, mellyel a nacionalista ellenzéket akarja gyengíteni. „El sem tudom mondani, hogy mennyire elszomorit”–mondta Weinstock.  

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed