VÁLSÁG KANADÁBAN–Bukás szélén a konzervatív kormány

2008 november 28 5:53 du. VÁLSÁG KANADÁBAN–Bukás szélén a konzervatív kormány bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

RÖVIDEN

-Stephen Harper konzervatív miniszterelnök kisebbségi kormánya csütörtökön bejelentette: beszünteti a politikai pártok állami finanszirozását. Ezzel a radikális döntéssel csőd szélére sodorja a kormány az összes ellenzéki pártot.

-Harper olyan tövény tervezetet jelentett be, mely betiltaná az állami dolgozóknak a sztrájk és a munkabeszüntetés jogát.

-A Liberális Párt, a baloldali Új Demokrata Párt és a szeparatista Bloc Québécois egymás után bejelentették: egységesen a jobboldali kormány ellen voksolnak a jövő hétfőn, vagy kedden esedékes bizalmi szavazáson.

-A Liberális Párt és az Új Demokrata Párt koalíciós tárgyalásokba kezdtek.

Történelmi politikai válságba taszította Stephen Harper konzervatív miniszterelnök alig két hónapos kormányát és az egész országot, miután bejelentette, hogy megvonja az összes párttól az állami támogatást és betiltja az állami dolgozóknak a sztrájkolási és munkabeszüntetési jogot az elkövetkező két évig. A pártfinanszirozás radikális és hirtelen reforjma többnyire csődbe sodorná az összes ellenzéki pártot. Például a szeparatista Bloc Québécois elvesztené anyagi forrásainak 85 százalékát. Bár az ellenzéki pártok azt állítják, hogy nem a pártfinanszirozás miatt buktatják meg a jobboldali kormányt jövő héten, hanem azért mert nincsen terve a gazdasági krízis kezelésére, szinte biztos hogy a pártfinanszirozás megszüntetése volt az ami kiverte a biztosítékot.

Ha az elkövetkező napokban megbukik Harper kormánya, akkor Michaelle Jean főkormányzó két forgatókönyvről dönthet. Az egyik lehetőség az, hogy Jean feloszlatja a kanadai parlamentet és új választások lesznek. Utoljára októberben szavaztunk és a második Harper kormány még két hónapja sincs hatalmon. A másik lehetőség pedig az, hogy Jean zöld utat ad egy új baloldali koalíciónak, melyet a Liberális Párt vezetne. De a probléma az, hogy még akkor is ha megalakul a Liberális-Új Demokrata koalíció, kisebbségben lennének és québeci szeparatista támogatásra szorulna. A másik nagy probléma pedig az, hogy a liberálisoknak nincsen vezetőjük és egyáltalán nem lehet tudni, hogy ki lenne az új baloldali kormány miniszterelnöke.

Az elkövetkező napok során folyamatosan tudosítunk a kanadai politikai válságról.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed