Baloldali koalíció és jobboldali összeomlás Kanadában

2008 december 1 9:08 du. Baloldali koalíció és jobboldali összeomlás Kanadában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Úgy tűnik, hogy a baloldali ellenzéki pártok valóban koalíciós egyezményen keresztül készülnek megdönteni Stephen Harper konzervatív miniszterelnök hat hete megválasztott kormányát. Ez attól függetlenül megtörténhet, hogy a jobboldal kihátrált hihetetlenül elhibázott, múlt héten bejelentett terveiből. Jim Flaherty konzervatív pénzügyminiszter a hétvégén bejelentette, hogy kormánya mégsem szünteti be a politikai pártok állami finanszírozását és azt is igérte, hogy a jobboldali kormány nem veszi el az állami dolgozóktól a sztrájkolás és munkabeszüntetés jogát.

De a legutóbbi tudositások szerint, ezek a lépések már nem lesznek elegek ahhoz, hogy megállítsák a ma délután megalakult baloldali koalíció kormánybuktató szándékát. A liberálisok Stéphane Dion leköszönő pártvezérrel koalíciós szerződést kötöttek a szocialista irányzatú Új Demokrata Párttal, melynek értelmében Dion lenne a baloldali kormány ideiglenes miniszterelnöke és 24 fős kabinetjében hat új demokrata képviselő is helyet kapna. Ezen kivül a szeparatista Bloc Québécois kivülről támogatná az új baloldali koalíciót, mely előreláthatóan 2011-ig maradna kormányon. Dion csak jövő májusig maradna kormányfő, amiután a Liberális Párt újonnan megválasztott vezetője venné át a kormány irányitását.

A jelenlegi tervek szerint a baloldali koalíció december 8-án fogja megbuktatni Harper konzervatív kormányát. Amennyiben ez a jelenlegi forgatókönyv szerint be is következik, Harper miniszterelnök kötelessége lesz ellátogatni Michaelle Jean főkormányzóhoz (aki most éppen kelet-Európában van) és megkérni, hogy II. Erzsébet királynő képviselője oszlassa fel a parlamentet és hirdessen ki egy újabb federális választást. Mivel utoljára október 14-én voltak országos választások Kanadában, kicsi az esélye annak, hogy Harper javaslatát elfogadná a főkormányzó. Az viszont inkább elképzelhető, hogy Harper benyújtja lemondását és Jean pedig felkéri a Dion által vezetett baloldali koalíciót, hogy alakítson egy új, stabil kormányt.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed