A miniszterelnök felfüggeszti a kanadai parlamentet

2008 december 4 12:10 de. A miniszterelnök felfüggeszti a kanadai parlamentet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Stephen Harper konzervatív miniszterelnök kelet kanadai időszámítás szerint csütörtök reggel 9.30-kor ellátogat Michaelle Jean főkormányzóhoz és a parlament azonnali felfüggesztését fogja javasolni. Amennyiben Jean elfogadja Harper tanácsát, a miniszterelnök időt nyer konzervatív kormányának, mely biztos bukásra van itélve. Mint ahogy arról már írtunk, a Stéphane Dion által vezetett ellenzéki koalíció bejelentette kormánybuktató szándékát és azóta a főkormányzónak irt levélükben is hangsúlyozták, hogy készen állnak a kormányzásra.

Amennyiben Jean tényleg felfüggeszti a parlamentet, legközelebb 2009 január végén fog ülésezni ismét az Alsóház. Dion szocialista koalíciós partnere, Jack Layton az Új Demokrata Párt részéről elmondta, hogy a január 27-én esedékes trónbeszéd leszavazásával megdönthetik a konzervatív kormányt. Harpernek összesen néhány lehetősége van a túlélésre. A legtöbb elemző szerint a jobboldal abban reménykedik, hogy január 26-ig összeomlik az ellenzéki koalíció, vagy legalább a szeparatista Bloc Québécois visszavonja a liberális-szocialista egyesülésnek igért külső támogatást. Amennyiben ez nem történik meg és Harper kormányát tényleg leszavazzák, a miniszterelnök javasolhatja a parlament feloszlatását és országos választások kiírását. De minimális annak az esélye, hogy Jean elfogadná ezt a javaslatot, hiszen október 14-én szavaztunk utoljára.

Amennyiben Harper elszántan ragaszkodik a miniszterelnökséghez és konzervatív kormányához, eltávolíthatja a jelenlegi főkormányzót és kinevezhet egy olyan új kormányzót, aki hozzájárulna a parlament  feloszlatásához. Ez azonban rendkivül radikális lépés lenne, mely a jelenleginél is súlyosabb politikai és alkotmányos válsághoz vezetne.

Kanadai Magyar Hírlap 

Tags:

Comments are closed