Fehér Karácsony tengertől tengerig

2008 december 24 10:13 de. Fehér Karácsony tengertől tengerig bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Évtizedek óta először fordult elő az, hogy vastag hó lepte el Kanada összes tartományát Karácsonykor, egészen St. John’s Newfoundlandtól Vancouverig. Az utóbbi napokban országszerte esett a hó és dél-Québec tartományban erős havazás várható december 24-én is. Az Environment Canada előrejelzései szerint, Montreál és Laval térségben 15 centiméter hó eshet december 24-én. Ottawában–a kanadai fővárosban– 15 centiméter havat várnak a nap folyamán, de ez valószínű, hogy jegesesőre változik át a délután folyamán. Ottawában a közlekedést az is nehezíti, hogy immár 15 napja sztrájkolnak a tömegközlekedés dolgozói és egyáltalán nem járnak a városi buszok. Torontóban havasesőt várnak és erős, 70 kilométeres széllökéseket ma délután, de erőteljes havazás nem valószínű Kanada legnagyobb városában.

Az általában zöld Vancouver azonban kissé meglepődhet a lakosság amikor fehér Karácsonyra ébrednek. Összesen 10 centiméteres havazást várnak december 24-én a nyugat-kanadai városban. A hegyekben azonban akár 25 centiméter hó is eshet az Environment Canada szerint.

Kanada keleti partjain is havazásra lehet számítani a nap folyamán. Halifaxban összesen 2 centiméterre számítanak, Charlottetownban pedig 5 centiméterre.

A Prairie térségben havazás nem nagyon lesz, de rendkivül hideg Karácsonyra készülhetnek fel Manitoba, Saskatchewan és Alberta tartományokban. Winnipegben ma minusz 22 fokra számíthatnak, Szenteste azonban minusz 24 fok lesz a hőmérséklet. A wind chill faktorral együtt az Environment Canada szerint minusz 38 fokra számíthat a winnipegi lakosság. Saskatoonban ma este még ennél is hidegebb lesz. Saskatchewan tartományi fővárosában minusz 28 fokra számítanak, wind chill nélkül. Edmontonban pedig minusz 29 fok körül lesz Szenteste.

Karácsonyi időjárás előrejelzés (December 25):

Ottawa– nappal: minusz 5 / este: minusz 5

Montreál–nappal: minusz 2 / este: minusz 7

Toronto–nappal: 0 / este: minusz 3

Winnipeg–nappal: minusz 12 / este: minusz 20

Saskatoon–nappal: minusz 18 / este: minusz 26

Edmonton–nappal: minusz 21 / este: minusz 29

Vancouver–nappal: plusz 2 / este: 0

Iqaluit–nappal: minusz 33 / este: minusz 34

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed