Több mint egy hónapja tart a fővárosi közlekedési sztrájk

2009 január 11 1:42 du. Több mint egy hónapja tart a fővárosi közlekedési sztrájk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

oc_transpo_fovarosImmár több mint egy hónapja nincsen semmilyen tömegközlekedés Ottawában, miután december 10-én az Amalgamated Transit Union (ATU) nevű szakszervezet 2,300 búszvezetői beszüntették a munkát. A jelenlegi tömegközlekedési sztrájk a leghosszabb Ottawa történelmében és továbbra sem született egyezmény a bérek emelése és a buszvezetők napi munkaórák körül. Január 9-én Rona Ambrose kanadai munkaügyi miniszter arra kötelezte a szakszevezet vezetőit, hogy szavazzanak az ottawai önkormányzat javaslatáról és a sztrájk beszüntetéséről. A tagság 64 százaléka azonban a fővárost megbénitó sztrájk folytatása mellett voksolt. Larry O’Brien polgármester szerint a közeljövőben sincs sok esély a megállapodásra, különösen az önkormányzat számára negativ eredmény megszületése után. „Ez a szavazás bebiztonsitotta azt, hogy az ottawai lakosságnak továbbra is kellemetlenséget okoz a tömegközlekedés hiánya és, hogy az ATU tagjai korlátlan ideig folytatják a munkabeszüntetést”-mondta O’Brien polgármester. A sztrájk jelentős anyagi károkat okozott az ünnepek alatt a belvárosi (és különösen a Rideau Centre bevásárlóközpont) üzlet-tujadonosoknak. A Rideau Centre-ben körülbelül 40 százalékkal kevesebb bevásárló volt Karácsony előtt mint az előző évben, mivel sokan városi busszal utaznak oda.

A legújabb közvélemény-felmérések szerint az ottawai lakosság többsége Larry O’Brien polgármester és a Városháza oldalán áll. A Harris/Decima felmérés azt mutatja, hogy a lakosság 89 százaléka szerint az önkormányzatnak van igaza ebben a vitában és 70 százalék pedig elégedetlen a szakszervezet magatartásával. Az egy hónapot is meghaladó sztrájk az ottawai lakosság több mint 70 százalékát negativan érintette, és ezek különösen diákok a Carleton és Ottawai egyetemekről, valamint az Algonquin Főiskolából, és olyan állami dolgozók akik az elővárosokból járnak be naponta dolgozni a belvárosi kormánynegyedbe.  Mivel nincsen federális, vagy helyi törvény mely arra kötelezné a szakszervezeteket és az önkormányzatokat, hogy még sztrájk esetén is nyújtsanak minimális szolgáltatást közlekedési téren (például kora reggel és kora este), egyáltalán nem közlekednek busz járatok és az O-Train nevű elővárosi vonat sem üzemel.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed