Húsz éve nem volt ekkora a gazdasági visszaesés

2009 március 4 10:47 de. Húsz éve nem volt ekkora a gazdasági visszaesés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

kanadai_ketdollarosA legújabb adatok szerint 3,4 százalékos volt a gazdasági visszaesés Kanadában az utolsó negyedévben. Novembetől decemberre 1 százalékot esett vissza a gazdaság. Charmaine Buskas, a TD Securities elemzője szerint lehetett volna még ennél is drámaibb is a visszaesés, de szerinte így is a kanadai gazdaság alapvető gyengeségére mutat a mostani adat. A Kanadából exportált termékek száma 4,7 százalékkal csökkent és ez jelentős részben az autó ipar válságának köszönhető. A kanadaiak pedig most már észrevehetően jobban megfontolják, hogy mire költenek és ezért 0,8 százalékkal esett vissza a személyes költekezés. A Kanadai Nemzeti Bank szerint 2008 utolsó negyedévében kezdődött el Kanadában a recesszió. Ez annyiból történelmi, hogy utoljára 1991-ben volt ekkor a gazdasági visszaesés.

A Nemzetközi Valuta Alap prognózisa szerint idén 1,2 százalékos lesz a gazdasági visszsaesés, mely szám sokkal negatívabb mint a kanadai federális kormány által előrevetített 0,8 százalékos csökkenés. De amennyiben a 6,2 százalékos amerikai visszaeséshez hasonlítjuk a most közölt kanadai adatot, akkor látható, hogy Kanada gazdasága továbbra sincs akkora válságban mint az Egyesült Államoké. Mark Carney, a Nemzeti Bank kormányzója elmondta, hogy várhatóan 2010 elején számíthatunk újra gazdasági növekedésre. Eredetileg a kormányzó még azzal számolt, hogy már a harmadik negyedévben kikerül Kanada a recesszióból. A kanadai gazdaság azért is van recesszióban, mert visszaesett az ásványok, gáz és olaj iránti kereslet világszerte, de különösen az Egyesült Államokban.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed