Kanadai külügyi összefoglaló

2009 március 16 9:08 de. Kanadai külügyi összefoglaló bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kanada-EU: a gazdasági megállapodás felé

Kanada kereskedelmi minisztere Stockwell Day bejelentette, hogy országa és az Európai Unió meghatározták azokat a területeket, amelyeket tárgyalni kívánnak egy jövőbeli, átfogó gazdasági megállapodás létrehozása érdekében. A március 5-én elfogadott közös jelentésben felsorolt területek kiterjednek az áruk és szolgáltatások forgalmára, a befektetésekre, valamint a kereskedelmet hátráltató technikai akadályok lebontására. A miniszter szerint lehetőség van az átfogó tárgyalások mielőbbi megkezdésére. Az Európai Unió Kanada második legfontosabb kereskedelmi partnere. A megkötendő egyezmény akár 12 milliárd dolláros növekedést is hozhat a kanadai gazdaságnak, a kétoldalú kereskedelmet pedig mintegy 20%-kal lendítheti fel.

NATO találkozó Brüsszelben

A március 5-i megbeszélésen Kanadát Lawrence Cannon külügyminiszter képviselte. A fő témák között szerepelt a NATO és Oroszország kapcsolata, valamint a Kanada és a szövetség egésze számára egyaránt kulcsfontosságú afganisztáni misszió. A megbeszélés egyben a NATO 60 éves fennállásának alkalmából rendezendő csúcstalálkozó előkészítését is szolgálta.

Tanulmány Kanada külpolitikájáról

A Magyar Külügyi Intézet gondozásában megjelent George MacLean, a Manitobai Egyetem politikatudományi professzorának „Kanadai külpolitikája: értékek, elvek és érdekek” címet viselő tanulmánya. A professzor két fő megállapítása, hogy Kanada külkapcsolatait is a hazai politikában legfontosabb értékek, a béke a stabilitás és a jó kormányzat vezérelik; valamint, hogy a kanadai érdekképviselet leghatékonyabban multilaterális keretek között tud megvalósulni. A tanulmány a Magyar Külügyi Intézet által 2008. október 9-én rendezett, Kanada afganisztáni szerepvállalása témájú konferenciáján hangzott el.

Juhar Levél

Tags:

Comments are closed