Harpert aggasztja a gazdasági válság

2009 április 6 8:12 de. Harpert aggasztja a gazdasági válság bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

harper_20093Stephen Harper konzervatív miniszterelnököt annyira aggasztja a gazdasági válság, hogy éjjel nem tud aludni tőle. „Fenn maradok késő este a világgazdaság helyzete miatt, de az is aggaszt, hogy mennyire nem tudok semmit tenni ellene. Alapvetően nem változtathatunk egy olyan válságon, melyet nem mi okoztunk és ez nagyon frusztráló számomra”–nyilatkozta a kanadai miniszterelnök.

Harper szerint fel kell készülni a munkanélküliség növekedésére Kanadában. „Lehet, hogy én is elvesztem állásomat”–mondta a kormányfő egy rendkivül őszinte pillanatában.

Elemzők szerint tavaly október óta 350 ezer munakhely szűnt meg Kanadában. A számítások szerint márciusban is majdben 57 ezer állás szűnt meg országszerte. Harper úgy látja, hogy a munkanélküliség drámai növekedése (az Egyesült Államokban 663 ezer állás tűnt el az elmúlt hónapban) súlyos közbiztonsági kockázatot is hordozhat magával. „Van egy nagyon reális veszély, amennyiben a recesszió folytatódik és elmélyül, kirobbannak világszerte különböző biztonsági veszélyek”–mondta a kanadai miniszterelnök. Harper nem árulta el, hogy pontosan mire gondolt. Valószínű azonban, hogy népfelkelésekre és általános instabilitásra gondolhatott.

Eddig 40 milliárd dolláros élénkítő programot hírdetett meg a kanadai federális kormány, de nagyon úgy tűnik, hogy a konzervatívok itt meg is állnak és tovább nem növelik az ország deficitjét. Arra a kérdésre, hogy nem e túl optimista a kormány azon várakozása, mely szerint az év végére láthatjuk majd a recessziós alagút végét, Harper elmondta hogy miniszterelnökként „nem lehet a peszimizmus vezérszurkolója.”

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed