Vezet a Liberális Párt a legújabb felmérés szerint

2009 április 8 7:42 de. Vezet a Liberális Párt a legújabb felmérés szerint bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

liberal_logoA Strategic Counsel által készített legújabb pártpreferenciás felmérés szerint újra vezet az ellenzéki Liberális Párt és január óta folyamatosan szívja el a támogatást a kormányzó Konzervatív Pártból. A mostani adatok szerint a választók 34 százaléka szavazna a Michael Ignatieff által vezetett Liberális Pártra. Ezzel szemben 32 százalékos támogatottságra számíthat Stephen Harper miniszterelnök Konzervatív Pártja. A szocialista Új Demokrata Párt 15, és a szeparatista Bloc Québécois pedig 10 százalékot tudhat magáénak. A legsúlyosabb visszaesés a jobboldali kormánypártnál volt, hiszen 6 százalékkal lett kisebb szavazótáboruk.

A Liberális Párt jelentősen javított pozícióján Québec tartományban, ahol most 29 százalékos támogatottságot tudhat magáének és így ismét a legerősebb federalista alternatívaként szerepel a Bloc Québécois után (40 százalék). Michael Ignatieff egyébként éppen a múlt hétvégén volt Montreálban ahol magyar feleségével, Zsohár Zsuzsannával együtt, jelen volt a Szent István bálon.

A Strategic Counsel szerint meglepő, hogy összesen 6 hónappal újraválasztásuk után, ennyire meggyengült Harper Konzervatív Pártja. Ez valószínű annak tudható be, hogy nagyon erősen visszaesett támogatásuk Québecben, miután a kormány elvont 45 milliárd dollárt a művészektől azért mert szerintük az „átlag kanadait” nem különösebben érdekli a kultúra. Ezt követően nagyon erősen támadták a francia-többségű tartományban népszerű Bloc Québécois-t a kanadai parlamentben. A tomboló gazdasági krízis tovább csökkentette a kormánypárt népszerűségét.

Harper miniszterelnök kisebbségi kormánya bármikor megbukhat, ammenyiben összefog a három ellenzéki párt ellene. Ez azonban nem valószínű az elkövetkező hónapokban, hiszen az Új Demokrata Párt is veszítene mandátumokat ha most lennének választások.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed