A kormány nem fogadja el a munkanélküliségi biztosítás reformját

2009 május 20 8:24 de. A kormány nem fogadja el a munkanélküliségi biztosítás reformját bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

canadian_dollarA konzervatív kormány nem fogadja el a munkanélküliségi biztosítást eríntő azon reformjavaslatot, melyet az ellenzéki pártok terjesztenek a parlament elé. Úgy tűnik, hogy Stephen Harper miniszterelnök nem riadt vissza attól a liberális fenyegetéstől sem, hogy akár júniusban bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a kormány ellen és ezzel ismét választási kampányba találja magát Kanada. Jay Hill, konzervatív frakcióvezető elmondta: bár nem zárkoznak el teljesen a munkanélküliség biztosítás reformjától, nem veszík jó néven az ellenzék állandó fenyegetéseit. „Egy felelős ellenzék nem fenyegetne állandóan választással amikor az ország súlyos gazdasági veszély előtt áll”—mondta Hill.

A Liberális Párt összefogott a Bloc Québécois-val és az Új Demokratákkal és együtt követelik azt, hogy már 360 óra munka után kaphassanak kanadai dolgozók a munkanélküliségi biztosítás révén segélyt. Jelenleg akár 910 órát is kell dolgozni a jogosultsághoz számos régióban, de van ahol a küszöb összesen 420 óra. Az ellenzék azt követeli, hogy legyen egységes és alacsonyabb a nemzeti küszöb.

Kanadában a munkanélküliek száma már meghaladta az 1,4 milliót és az elmúlt hónapok során 350 ezer munkahely szűnt meg. Hill és a konzervatív kormány azonban attól tart, hogy adóemeléshez vezethet a munkanélküliségi biztosítás reformja, hiszen összesen 1,5 milliárd dollárba kerülhet az ellenzék tervezete. Michael Ignatieff liberális vezető elmondta, hogy amennyiben nem kerül sor reformra június vége előtt, országos választások lesznek. „Egyenesen és tisztán kijelentem: a parlament nem működhet tovább ha nem kerül sor jelentős reformra a munkanélküliségi biztosítás körül”—mondta Ignatieff.

A pártpreferenciás felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy nem áll Stephen Harper miniszterelnök érdekében egy előrehozott választás, hiszen azt nagy valószínűséggel elvesztené konzervatív pártja. A legújabb CTV felmérés szerint a liberálisok most 35 százalékon állnak és a konzervatívok összesen 30 százalékon. A baloldali Új Demokrata Párt kissé visszaesett és támogatottsága 16 százaléka, míg a szeparatista Bloc Québécois (mely csak Québec tartományban indít jelöltet) 9 százalékot tudhat magáénak. A parlamenten kívüli Zöld Párt pedig ismét megerősődött és most 11 százalékon áll.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed