Sarkvidéki fejlesztési hivatalt hozott létre a kanadai kormány

2009 augusztus 18 9:47 de. Sarkvidéki fejlesztési hivatalt hozott létre a kanadai kormány bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ádám Christopher

Stephen Harper miniszterelnök bejelentette, hogy konzervatív kormánya egy új sarkvidéki fejlesztési hivatalt hoz létre, melyen keresztül megerősítik Kanada szuverenitását az észak felett. A CanNor nevet viselő szövetségi hivatal központja Nunavut fővárosában, Iqaluit-ban lesz, ahol egyébként Leona Aglukkaq konzervatív jelölt győzött a 2008-as parlamenti választáson.

A CanNor 50 millió dolláros támogatásra számíthat az ottawai kormánytól és célkitüzése az lesz, hogy különböző fejlesztési projektekkel élénkítse az északi régió gazdaságát. A támogatás a Északi és Indián-ügyek Minisztérium többmilliárd dolláros büdzséjéből származik.

Harper öt napon keresztül túrázza az északi területeket, ahol kormányértekezletre is sor kerül. Ezen kivül Harper és miniszterei fókahúst fognak ebédelni és ezzel fejezik ki szolidaritásukat az Európai Unió által elítélt fókavadászattal. Harper és a kormánytagok állítólag főtt fókát fognak enni, nem pedig nyers fókaszívet, mint amit Michaelle Jean főkormányzó ebédelt északi túráján.

Nunavuton kivül Harper Whitehorse-ba és Yellow Knife-ba is ellátogat és egy tengeralattjáró fedélzetére is fel megy. Összesen 700 katona lesz jelen a hadsereg által szervezett rendezvényen, mellyel a kormány felhívja a világ figyelmét arra, hogy Kanada sajátjának tekinti a vitatott északi sarkvidéket.

Tags:

Comments are closed