Szabó Vilmos államtitkár a kanadai magyarsággal folytatott konzultációt

2010 február 12 11:28 du. Szabó Vilmos államtitkár a kanadai magyarsággal folytatott konzultációt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szabó Vilmos, a magyarországi Külügyminisztérium államtitkára 2010 január 27-én nyílt fórumon válaszolt a kanadai magyarságot és a szorványságban élőket érintő kérdésekre. A találkozásra az ottawai magyar nagykövetség épületében került sor és különösen nagy érdeklődés övezte a kanadai vízum-kényszer bevezetésének lehetségét, illetve a magyarországi romák elleni diszkriminációt, szóba került a szlovákiai magyarság helyzete a nyelvtörvények tükrében és az a kérdés, hogy van-e reális esélye annak, hogy a Magyar Köztársaság ismét kinyítná torontói és montreáli főkonzulátusait?

Szabó államtitkár szerint elképzelhető, hogy a magyar kormány a jövőben újra kinyítja a tavaly bezárt torontói főkonzulátusát, de ez a magyarországi költségvetés és államháztartási hiány helyzetétől függ. Csukly Andor, a Montreáli Magyar Bizottság részéről emlékeztette az államtitkárt, hogy 2006-ig Montreálban is működött főkonzulátus és, hogy szoros kapcsolatot ápolt a helyi magyar közösséggel. Csejtei István és Pap László egykori főkonzulok például rendszeresen résztvettek a Montreáli Magyar Bizottság gyűlésein.  Szabó szerint lehetséges, hogy a jövőben újra kinyítják a francia-többségű város főkonzulátusát, de ez is a magyar deficit alakulásának függvénye.

Szabó Vilmos és Judy Young-Drache

A résztvevők közül többen is érdeklődtek a szlovákiai magyarságot érintő nyelvtörvények helyzetéről és úgy szintén a Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban hatályban lévő Benes dekrétumokról. Szabó államtitkár elmondta: nyelvtörvény-ügyben aktív európai egyezkedésben vesz részt a magyar kormány és egy külön alapot hozott létre, mellyel segítséget nyújthat azoknak a felvidéki magyaroknak, illetve intézményeknek akik hátrányos helyzetben találják magukat, vagy pénzbírságot kénytelen fizetni a magyar nyelvet tiltó törvény hatályba lépése miatt. A Benes dekrétumokkal kapcsolatban már sokkal szűkebb Magyarország mozgástere, hiszen az Európai Unió nem rögzítette a két érintett ország felvételei követeléseiben azt, hogy e törvényt vissza kell vonni.

Bár a szlovák nacionalista erők szereplése a pozsonyi kormányban aggodalomra ad okot, Szabó államtitkár megjegyezte, hogy a magyarság helyzete javul  többi országban. Külön kitért arra a tényre, hogy a szerbiai Vajdaság visszaszerezte autonómiáját és, hogy a magyar is hivatalos nyelv lett a sokszínű tartományban.

Kosaras Vilmos torontói televíziós producer elmondta, hogy ő már évtizedek óta főfoglalkozásként vesz részt a kanadai magyarság kulturális életében. Először magyar színház igazgató volt, aztán újság szerkesztő, most pedig tévé producer. De az évek folyamán úgy látta, hogy Magyarország sokszor úgy tekint a határon túli magyarságra, mintha kisebbségben csak a Kárpát-medencében élnének. Mint ahogy Vastagh Pál nagykövet is említette, Kanadában a 300 ezret is meghaladja azok száma, akik a kanadai népszámláláskor magyar származásúnak jelölték meg magukat és ez a szám növekvő tendenciát mutat. Szabó államtitkár is megerősítette: a nyugati magyarság stratégiailag is fontos Magyarország számára.

A fórumon többek között jelen volt Vastagh Pál nagykövet és felesége Erzsébet,  Judy Young-Drache, a Canada-Hungary Educational Foundation nevű karitatív alapítvány elnöke, Kosaras Vilmos, a torontói Magyar Képek című televíziós műsor producere, Csukly Andor, a Montreáli Magyar Bizottság elnöke, Takács Katalin, a Magyarokért Kanadában Egyesület alelnöke és Dombi Károly, az ottawai magyar rádió műsorvezetője.

Ádám Christopher

Comments are closed

This site is protected by Comment SPAM Wiper.