Felmérés: ismét vezet a Liberális Párt

2010 február 13 7:50 de. Felmérés: ismét vezet a Liberális Párt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Environics legújabb pártpreferenciás felmérése szerint sokat ártott Stephen Harper miniszterelnök azon döntése, hogy a vancouveri téli olimpia befejezéséig prorogálja a parlamentet. A Michael Ignatieff vezetése alatt álló Liberális Párt megelőzte a kormányzó konzervatívokat és a felmérés szerint a lakosság 37 százalékos támogatásával rendelkezik. Ezzel szemben a jobbközép kormánypárt 33 százalékon áll, mely 4 pontos csökkenést jelent a cég decemberi felméréséhez képest.

A liberálisok relatív népszerűsége feltehetően a baloldali Új Demokrata Párttól (NDP) is elszívott potenciális szavazókat, de a parlamenten-kívüli Zöld Párt növekedése is árthatott az NDP-nek . A parlament legkisebb pártja most 13 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, a zöldeknél pedig 9 pontot mértek.

A szeparatista Bloc Québécois (mely kizárlólag Québec tartományban indít egyéni jelölteket) 8 százalékon áll.  A francia többségű szövetségi tartományban a lakosság 36 százaléka szavazna a leszakadást pártoló alakulatra, mely megegyezik a liberálisok québeci támogatottságával.

A decemberi prorogálást követően, az Alsóház március elején fog ismét ülésezni, amikor a konzervatívok bemutatják új költségvetésüket. A jobbközép kisebbségi kormányt elvileg bármikor bedöntheti az ellenzék, de nem valószínű, hogy ez az őszi ülésszak előtt bekövetkezne.

Á.C.

Tags:

Comments are closed