A volt kormányfő szerint túl radikális egykori pártja

2010 február 21 11:39 du.1 comment

Lucien Bouchard, Québec egykori péquista kormányfője a napokban élesen bírálta saját pártját és elmondta, hogy szerinte túl radikális lett a jelenleg ellenzéki Parti Québécois (PQ). Bouchard szerint kirekesztő lett a szeparatista mozgalom a nemzetiségi és vallási kisebbségek irányában tanusított hozzáállásban. Részben ezért sincsen esélye annak, hogy a közeljövőben Québec kivívja függetlenségét.  „A szuverenitás lehetetlen”–mondta a volt tartományi kormányfő és szerinte vissza kéne állítani szeparatista elődje, René Lévesque által gyakorolt nyitottságot a párton belül. A gond azonban az, hogy a baloldali-nacionalista párt képviselői nem így látják a helyzetet. „Ha Bouchard túl fáradt a harchoz, akkor majd én folytatom, elvtársaimmal együtt”–mondta  Bernard Drainville, a Nemzetgyűlés egyik péquista képviselője.

Lucien Bouchard ex-kormányfő

Pauline Marois, a Parti Québécois jelenlegi elnöke szerint a PQ továbbra is a népakaratot képviseli, amikor nem adja fel a nemzeti függetlenség álmát és amikor francia nyelvvizsgák írására kötelezné a bevándorlókat. „Csak azért mert most éppen nehezebb nem jelenti azt, hogy egyből fel kéne adni projektünket. Ez egy nép projektje és egy nép projektje nem halhat meg”–mondta Marois.

Bouchard 2001-ben mondott le kormányfői posztjáról, miután elege lett a párt radikális szárnyából. Különösen feszült volt a viszonya Yves Michaud-dal, a radikális vonal egyik vezetőjével, akit többször is antiszemitizmussal vádoltak. Különösen biztosíték kiverő hatása volt Michaud egy vizsgálóbizottság előtt tett kijelentésének, mely szerint a zsidó kisebbség által lakott montreáli negyedek nemmel szavaztak a függetlenségre  és így szenvedést okoztak a többségi francia tartomány számára. Kritikájában Bouchard erre a kijelentésre is kitért. „Továbbra sem értem, hogy a nyelvi vitából, hogyan lehetett egy olyan összehasonlítást alakítani, melyben a a zsidó nép szenvedését állították a mellé, hogy egyes québeci állampolgárok Québec szuverenitása ellen szavaztak”–mondta a volt péquista kormányfő.  

De valóban nem Michaud-dal kezdődött a PQ kirekesztő politikája. Jacques Parizeau (Bouchard közvetlen elődje a kormányfői székben) a „pénzre és az etnikai szavazatra” hivatkozott az elbukott 1995-ös referendum éjszakáján.

Ádám Christopher

Tags:

1 Comment

  • Lehet hogy a separatistak nincsenek hatalmon, de akkor is mindent csak franciaul kuld ki a Charest government.