Ismét konzervatív kisebbségi kormány alakulna

2010 március 3 8:42 de. Ismét konzervatív kisebbségi kormány alakulna bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Úgy tűnik, hogy a vancouveri olimpiának köszönhetően elfelejtették a kanadai szavazók a parlamenti prorogáció körüli felháborodást és a felmérések szerint ismét vezet Stephen Harper konzervatív kormánya. De egyik pártnak sem érdeke egy előrehozott választás, hiszen ebből szinte biztosan egy újabb konzervatív kisebbség születne a törvényhozásban. A legújabb Ipsos-Reid felmérés szerint, a lakossá 37 százaléka szavazna a kormányon lévő jobbközép pártra. Ezzel szemben a liberálisok 29, a baloldali Új Demokrata Párt 16 és a szeparatista Bloc Québécois–mely csak Québecben indít jelölteket–a francia többségű tartományban 39 százalékra számíthat. Québecben továbbra is második helyen találják magukat a liberálisok (25%), míg a konzervatívok 17 százalékos támogatottsággal rendelkeznek Kanada második legnagyobb tartományában.

Ontarioban is a liberálisok vezetnek, de itt csaknem hibahátoron belüli a különbség a két nagy párt között. Az Ignatieff által vezett Liberális Párt most 40 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a konzervatívok pedig 37 százalékra számíthatnak. A préri és nyugati tartományokban azonban toronymagasan vezet a tory párt, különösen Saskatchewanban (59%).

A pártvezérek közül Stephen Harper kormányfő a legnépszerűbb (46%). De érdekesség, hogy a miniszterelnököt nem Michael Ignatieff (21%) liberális vezető követi, hanem a markánsan baloldali Jack Layton (33%). Ezek a számok két kérdést is felvetnek: van-e egyáltalán esélye a liberális pártnak Ignatieff-fel akár egy kisebbségi kormány alakítására és nyerhetnek-e a többséget a konzervatívok Harper-rel? Stephen Harper továbbra is megosztó közéleti személy és immár több mint négy éves kormányzása alatt szinte egyszer sem haladta meg a többségi kormányhoz szükséges 40 százalékos támogatottsági küszöböt jöbbközép pártja.

Ádám Christopher

Tags:

Comments are closed