Az LMP 3 százalékra csökkentené a parlamenti küszöböt

2010 április 6 3:13 du. Az LMP 3 százalékra csökkentené a parlamenti küszöböt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Lehet Más a Politika (LMP) nevű új magyarországi párt 3 százalékra csökkentené a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, így teret nyernének a kispártok és nem mondhatnák olyan könnyedén a nagyobb politikai erők, hogy a kisebb alakultra leadott szavazat elvész. Magyarországon még mindig könnyebben alakíthatnak parlamenti frakciót marginális pártok mint Kanadában, hiszen nálunk kizárólag egyéni körzetek vannak. Még ha egy agilis, népszerű jelöltet is tud állítani egy kispárt és ő diadalmaskodik egyéni kerületében, akkor is csak függetlenként kerülhet be a kanadai parlamentbe, hiszen minimum 12 egyéni képviselő szükséges a parlamenti frakció alakításához. De amennyiben az LMP bekerül az Országgyűlésbe (és a listát állító kispartok közül a Lehet Másnak van a legjobb esélye) jelentős parlamenti reformokat kezdeményezhetnek.

Az LMP egyéb reformjai közé tartozik a a parlament ellenőrző szerepének erősítése, több hatáskör kerülne át az Állami Számvevőszékhez, a közhatalmi poziciókban bevezetnék a ciklus-limitet, lehetővé tennék, hogy a szavazók az egyes jelöltekkel kapcsolatos személyes preferenciájukat is érvényesíthessék a pártlistákon és beszüntetnék a kopogtató-cédula gyűjtést. Az ajánlószelvény helyett az LMP olyan rendszert hozna létre, melyben azok akik már legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkeznek egy adott választókerületben könnyedén indulhatnának a választáson. Csupán egy vagyonnyilatkozatot, önéletrajzot és részletes programot kéne átadni a helyi választási bizottságnak. Akik kevesebb mint egy éve élnek az adott körzetben, vagy máshol élnek, 100 ajánlás összegyűjtése után indulhatnának egyéni képviselő-jelöltként.

2010 április 11-én kerül sor a magyar országgyűlési választásokra. Kanadában már a múlt szombaton lehetett szavazni az ottawai magyar nagykövetségen. Ottawában összesen 123 magyar állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben és végül 96 személy adta le voksát. Így 78,05 százalékos volt a kanadai részvétel a magyar parlamenti választásokon.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed