Hetven százalékot szerezhetne a baloldali koalíció?

2010 június 10 9:55 de. Hetven százalékot szerezhetne a baloldali koalíció? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Frank Graves, az EKOS közvélemény-kutatója szerint akár 70 százalékot is nyerhetne egy liberális-új demokrata koalíció, amennyiben a két ellenzéki párt szövetségre lép Stephen Harper miniszterelnök konzervatívjaival szemben. A konzervatív kormánypárt előnye felére csökkent a ma reggel nyilvánosságra hozott felmérés szerint. Egy ‘mai’ választáson a jobbközép párt 31,4 százalékot szerezne, szemben a liberálisok 26,8 százalékával. A baloldali Új Demokrata Párt 16,6 százalékot tudhat magáének,  míg a Bloc Québécois jelenleg 8,9 százalékon áll. A parlamenten-kívüli Zöld Párt támogatottsága majdnem eléri a 13 százalékot.

A tory támogatottság csökkenésének több oka is van. De talán a legsúlyosabb a csúcstalálkozó körüli rendkivül nagy biztonságnak a vártnál is magasabb ára. Ezen kívül az afgán fogjok körüli vita, valamint Helen Guergis a konzervatív pártból való kizárása, illetve férjének botrányos üzleti tevékenysége is bedöntötte a kormánypárt támogatottságát.  De Graves szerint van egy másik fontos ok, mely megmagyarázza a kormánypárt népszerűség-vesztését. A kanadai lakosság hosszú távon nem tűri, hogy túl nagy többsége legyen a konzervatív pártnak és az elmúlt néhány hónap során fölénye 10 százalékra nőtt.

Graves szerint már nem találják a kanadaiak egy lehetséges baloldali koalíciót annyira ellenszenves ötletnek mint 2008  végén, amikor ez majdnem létre is jött. Ebben nagy szerepet játszik a májusi brit választás, mely hosszú évtizedek után egy jobb-bal koalíciót produkált. A kanadaiak egyre kevésbé támogatják a kisebbségi kormányzást, mely immár hat éve tart szövetségi szinten.

Kanadai Magyar Hírlap  

Tags:

Comments are closed