5,7-es földrengés Ottawában – összeomlott a mobilhálozat

2010 június 23 1:34 du.2 hozzászólás

Délután 1.41-perckor, harminc másodpercen keresztül erősen remegtek az épületek a kanadai fővárosban és perceken belül összeomlott Ottawa mobilhálózata. Az előzetes jelentések szerint 5,7-es földrengés történt közép-Kanadában, melyet Ottawa és Windsor között lehetett érezni. A földrengés epicentruma Ottawától 61 km-re északra volt, az amerikai Geological Survey jelentése szerint. A kanadai kormány által üzemeltetett NRCAN honlap jelenleg elérhetetlen, tehát csak az Egyesült Államokból érkező forrásokból tudjuk konfirmálni a földrengés komolyságát.

2.55PM: Evakuálták a Laurier Avenue és Bank Street saroknál lévő Jackson épületet. A földrengés epicentruma Val-de-Bois, 50-km-re Ottawa belvárosától.

3.00PM: A belvárosban lévő Rideau Centre bevásárlóközpont ablakai betörtek, a parlamenti precinct-et kiüritették.

3.11PM: Elment az áram a Somerset-től délre fekvő néhány városrészben. Sokan állnak és beszélgetnek az élményről a belvárosi irodaházak előtt. Az Ottawai Városháza előtt nagy a rendőri jelenlét, de teljes a nyugalom. A fővárosi közlekedési vállalat–az OC Transpo–buszflottája menetrendszerint közlekedik, a belváros utcáin rendőri és tűzoltói szirénákat lehet hallani.

3.19PM: Szünetel a montreáli külvárosi vasútközlekedés. Az AMT közlekedési vállalat jelentése szerint jelenleg nincs szolgáltatás az 5 vasútvonalon. Az előzetes jelentések szerint d.u. 4-től indulhatnak ismét a vonatok, de jelentős késésekre kell számitani.

3.35PM: Marlene Nontell, a Val-des-Bois önkormányzat titkárnője szerint lezárták a 307-es autoroute északi szakaszát, miután megrongálódott a Bowman település közelében fekvő hid. Az epicentrum-ban továbbra sincsen telefonkapcsolat és a földrengés utáni 50 percben, 5 percenként jeleztek utórezgéseket.

8.42PM: A legújabb jelentések szerint a földrengés erőssége 5,0 a Richter skálán. Egész közép-Kanadában lehetett érezni, valamint az Egyesült Államok egyes észak-keleti térségeiben.

Tags:

2 hozzászólás

  • Sziasztok mi torontoban elunk es ereztuk a rengest nem volt semmi az biztos a felesegem a kanapen ult en pedig az asztalnal ebedeltem es csak arra lettunk figyelmesek hogy az asztal a kanape a kisagy mozog+ a falak es a padlo nem mindennapi elmeny.az az igazsag hogy nagyon megijedtunk.

  • Szia Laci, köszönöm a torontói jelentésedet. Nappalimban van egy könyvespolc, tetejéről lerepült a KLM model repülőgépem és egy eléggé súlyos réztábla. A biztos, hogy Ottawában nem szoktuk meg az ilyen földrengéseket, tehát itt mindenkit meglepett.