Cleveland püspöke lemondta a Szent Imre templomba tervezett utolsó misét

2010 június 29 9:48 de. Cleveland püspöke lemondta a Szent Imre templomba tervezett utolsó misét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Richard Lennon, Cleveland püspöke lemondta a felszámolásra itélt magyar egyházközségben tartandó záró misét, miután a hitközség közölte az egyházmegyével, hogy sem a vezetőség, sem a hívek nem vesznek részt a szertartáson. A püspök elleni bojkott ötletét a Szent Imre templom orgonistája inspirálhatta, hiszen ő már június 9-én kijelentette: nem hajlandó játszani a püspök jelenlétében, nem járul hozzá a templom „kivégzéséhez.” Ekkor a lektorok is kijelentették: nem olvasnak fel a Bibliából, ha Lennon celebrálja a misét. Ezt követően döntött a templom arról, hogy keresztülhúzzák a clevelandi egyházmegye terveit.  Szerdára hírdette meg az egyházmegye az utolsó misét, de a Szent Imre templom ezt vasárnap–a püspök nélkül–már celebrálta.  A hívek közül néhányan vasárnap elvitték a templomban és azon területén lévő növényeket és ezeket máshol elültetik, abban a reményben hogy így újra életre hívhatják a Lennon által felszámolt egyházközséget.

Az egyházmegye által kitűzött szerdai időpontban–a püspöki találkozás helyett–a templom előtt tüntetnek a magyar katolikusok egyéb etnikai egyházközségekkel együtt. A „Day of Infamy” című tüntetés délután 3 órakor kezdődik és az 50 bezárt egyházközség híveit transzparensekkel és zászlókkal várják. A Szent Imre templom ajtai nyítva lesznek azok számára akik imádkozni szeretnének, de mint ahogy a hitközség ügyvívője jelezte, nem lehet tudni hogy a délután folyamán az egyházmegye pontosan mikor zárja ki a közösséget a templomból. A clevelandi média már jelezte jelenlétét a tüntetésen és az American Hungarian Federation is továbbítja a felhívást. Lennon levélben jelezte a Szent Imre templom plébánosával, hogy „rendkivül csalódott.” 

Jack Körössy volt a vasárnapi mise egyik lektora és elmondta, hogy a püspök döntése „rettenetesen keresztény-ellenes.” A magyar közösség bojkottja észrevehetően meglepte Lennon püspököt és jól jelzi a clevelandi egyházmegyében uralkodó mély elégedetlenséget. A Szent Imre templomban működött a magyar cserkészet, a helyi magyar iskola és a tánc-csoport. A felszámolásra itélt egyházközség anyagi helyzete stabil.

Kanadai Magyar Hírlap 

Tags:

Comments are closed