A tüntetők bezárták magukat a clevelandi Szent Imre templomba

2010 július 1 2:19 du.2 hozzászólás

Legalább tíz magyar tüntető bezárta magát a tegnap felszámolt clevelandi Szent Imre templomba és felfujható matracokkal, valamint élelemmel felszerelve akár hetekig ott tartózkodhatnak. Média jelentések szerint a clevelandi egyházmegye még nem vonta be a rendőrséget, de a püspök képviselői a helyszínen vannak. John Juhász, az egyik tüntető elmondta: addig foglalják el a templomot, ameddig a püspök nem hallgatja meg követelményeiket. Santiago Feliciano, a tüntetők ügyvédje szerint már hosszú ideje tervezik a templom elfoglalását és a tüntetők valóban hetekig a templomépületben tartózkodhatnak. A tüntetők fel vannak arra is készülve, ha az egyházmegye kikapcsoltatja az áramot, de Jim Armstrong egyházmegyei képviselő elmondása szerint ezt nem tervezik. Az egyházmegye úgy tervezte, hogy tegnap (június 30-án) délután 4 órakor végleg bezárja a magyar egyházközséget, de a második napja tartó tüntetések és elfoglalás miatt ez nem történt meg.

Második napja folytatódik a tüntetés a clevelandi Szent Imre templom bezárása ellen (Fotó: Cleveland Plain Dealer)

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

2 hozzászólás

  • Kedves Kanadai Magyarok es plebanos Ur! Erre a kovetkezo tenyre mi a velemenye?
    Miert van az hogy a Szt. Erzsebet a Cleveland kelet-oldali Szt. Erzsebet templom nyitva maradhatot ahol a nepseg meg kevesebb – nem jarnak oda mar sokan mert veszelyes negyedben van, es a pap mar jovore nyugdijba tervez menni. Az is teny hogy nincs annyi penzuk a bankban mint a St. Imrenel? Megis a Szt. Erzsebet marad nyitva!Teljesen igazsagtalan volt a puspok a valasztasaban. Sokkal kevesebb hivo jar oda mar regota es cserkesz meg kulturalis munka reg beszunt ott. Veszelyes a Szt. Erzsebet kornyeke – csak feketek laknak korulotte. A hit az nem valtozott senkinek mostanaig, de a hiszekenyseg az ilyen gerinctelen hazudo puspokben az biztos hogy megvaltozott. Sokan at lepnek a reformatus es luteranus templomba hogy magyarul tudjanak tovabbra is imadkozni. Ez kellett a puspoknek – most kevesebb lesz a keresztelo es johetnek a feketek at venni a Szt. Erzsebetet ahol mar nem lesz Magyar papp sem egy even belul. Nincs igazsag es kimagyarazat! En vagyok az egyik aki bezarkozott a Szt. Imreben. Jo lenne ha az EGESZ tortenetet venne figyelembe. Itt sok mas dologrol van szo mint amirol tud a plebanos ur. Nem minden olyan aminek latszik. Koszonom hogy meghallgatot elore. Fordos Marti

  • Androvich Tamás

    Tisztelt Fordos Asszony!

    Köszönöm hozzánk ill. hozzám intézett szavait. Szeretném újjonan felhivni figyelmét közzétett cikkemre. Kiemeltem azt, hogy a Püpsök Úr módszereivel és döntésével nem feltétlenül értek egyet. Azonban feltétlenül szükséges önmagunkban nézni, és feltenni a kérdést, hogy hol hibáztunk? A fiatalok miért maradtak el? Miért nincs keresztelő? Miért nincs hitélet? Egy átfogó stratégiát már rég ki kelllett volna dolgozni. Az alapvető hiba ebben áll, és ezt itt is láttam Kanadában. Tervet kidolgoztam, ill. másokkal kidolgoztunk az átszervezésre. Folyamatosan azon vagyok, ill. vagyunk, hogy újuljunk. Láttam itt is, hogy sokan nem változtak, nem akarták a változásokat, a fiatalok pedig elmaradtak. Ha ez igy folytatodott volna, akkor hiaba lett volna penzunk, az egyházközség halott. Papot ezért ilyen helyen tartani nem életszerű, mivel szükség van olyan helyeken, ahol élet van. Sajnos, ez a valóság. A hitet az idősebbik generáció, egyes esetekben, nem tudta úgy továbbadni, hogy a fiatalok megmaradtak volna. Ismervén a külfödi magyar közösségeket, a belharcok elforditották a fiatalokat. Amikor egy ilyen tragikus esett áll fenn, ti. egy templombezárás, dühösek vagyunk. igen, a helyzet feldühit, de azért, mert valahol tudjuk, hogy ey nem másnak a hibája, mint a sajátunk, és ezt magunkra hoztuk, mert hibát követtünk el, a feleősséget viszont nem vállaljuk, hanem másra háritjuk. Ez az emberi természet, hogy a valóságot nem akarjuk elfogadni. Ahogyan az ószövetségben a választott nép nem fogadták a próféta intelmeit, és magukra hozták a nehézségeket, úgy ezt tesszük mi is, mivel tudtuk, hogy ez lesz, és ez a veszély fennáll – nem csak Clevelandban, hanem máshol is – de nem hallgattunk, előre nem tettünk semmit, és lám magunkra hoztuk a bajt.

    Őszinte szivvel imádkozom Önökért, és remélem, hogy Isten akarata fog érvényesülni.

    Őszinte tisztelettel,
    Androvich Tamás