Rendkivül kritikus cikk jelent meg a Fidesz kormányról a montreáli Le Devoir-ban

2010 augusztus 11 3:27 du.2 hozzászólás

Maurice Duplessis és a demokratikus deficit

Nem kell csodálkozni ha a nyers pártpolitikával átitatott Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, vagy éppen a nem feltétlenül magas kaliberű fideszes pártemberek vezető állami beosztásokba való kinevezése kritikát vált ki a nyugati sajtóban. De a montreáli Le Devoir című napilap egy múlt csütörtökön megjelent publicisztikája nem más mint nyílt riogatás, teljesen színvonaltalan spekuláció a magyar demokrácia jövőjéről. „A fasizmus Magyarországon” című írásban Serge Truffaut québeci közíró Magyarországot egy pestishez hasonlítja. Szerinte az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett kormány álma a trianoni békediktátum megbosszulása, Románia és Szlovákia területi megcsonkítása. Truffaut úgy gondolja, hogy Orbán a Nagy-Magyarország feltámasztását jelölte ki mint célkitűzés. Truffaut elmondja, hogy a kormány azon törekvése, miszerint minden magyar diák látogasson el legalább egyszer a magyarok által lakott határontúli területekre tuljadonképpen nem más mint az 1930-as években felnövekvő német és olasz gyermekekre szabott „diktátum.”

A cikk leggroteszkebb állítása a magyarországi romák ellen tanusított diszkriminációhoz fűződik. Truffault megjósolta, hogy a magyar kormány hamarosan ki fog dolgozni egy olyan nyíltan rasszista politikát, melynek köszönhetően szegregálhatják a romákat a magyarországi vendéglőkben és az iskolai tantermekben.

A Le Devoir-ban megjelent cikk szerint Orbán egyenesen Hitler és Mussolini politikáját folytatja. „Úgy mint Mussolini, vagy Hitler a hatalomátvétele előtti hetek során, Orbán rá állt arra, hogy a honvédelem és a rendőrség élére, olyan embereket tegyenek, akik hasonló világnézettel rendelkeznek”–írja Truffaut.

Hitlerhez hasonlítani Orbánt erős túlzás és rendkivül sértő lehet a nácizmus áldozatai számára, illetve a több mint hat millió meggyilkolt zsidó és más kisebbséghez tartozó áldozat leszármazottainak. Sokan aggodalommal figyelik a magyarorzági párthatalom terjeszkedését, mely valóban megkérdőjelezheti az állami intézmények politikamentességét. De nem kell Hitlerhez fordulni ha a demokratikus deficit történelmi példáival kivánunk figyelmeztetni a túlhatalom veszélyeire. A Le Devoir–például–nyugodtan utalhatna Maurice Duplessis kormányfő nevével fémjelzett, részben tekintélyelvű és rendkivül korrupt québeci korszakra. De ha már a magyarországi kisebbségvédelem is aggasztja Truffaut-t, akkor a saját tartományában alkalmazott nyílt, törvénybeiktatott és szisztematikus diszkriminációt is megemlíthetné, mint kerülendő példa.

Tags:

2 hozzászólás

  • Androvich Tamás

    Úgy tűnik, hogy az önkormányzati választások előtt, az ellenzék ismét riogatással próbálja a magyar választópolgár szavazatát megszerezni, és nyugaton Magyarországot – és ezen keresztül a Fidesz kormányt – befeketíteni és, hogy Magyarország ellen forduljon, rossz véleménnyel legyenek hazánkra, és azt bemutatni, mint ha arról a kormány tehetne. Régi taktika és módszer, amelyet mindannyian ismerünk. Sajnos, pénzzel cikkeket és véleményt lehet vásárolni.

  • kicsit régi de ma is igaz…