Retró: a munkások kérges ökle és a Kanadai Magyar Hírlap

2010 augusztus 11 11:57 du.1 comment

Gyászjelentést kaptunk Torontóból. A jelentés úgy szól, hogy összetűzés következtében halálos sérülést kapot (sic) a Kanadai Magyar Hírlap, amit kórházba szállítottak, de az orvosi műtét nemhasznált (sic) és kiszenvedett ebből az árnyékvilágból. Az összetűzés ottkezdödött (sic), hogy ez a torzszülött minden munkás érdeknek ellensége  volt firkászain keresztül. A munkások pedig nem hajlandók a saját érdekeik ellen harcot kezdeni és visszacsaptak azzal, hogy nemfizték (sic) elő ezt a munkás rágalmazó Horthy orgánumot. A munkások kérges ökle, egységes akarata súlyos sebet ejtet (sic) a magyar fasiszták táborán és  annak lapján, a „Kanadai Magyar Hírlapon” és gyors orvosi beavatkozásra volt szükséges.

A fenti részletet a Kanadai Magyar Munkás című lap egyik 1929-ben megjelenő számában találtam, kutatás közben. Érdemes itt megemlíteni, hogy a Munkásban megemlített hírlapnak semmi köze a Kanadai Magyar Hírlaphoz, rajtunk még nem ejtett súlyos sebet a munkások kérges ökle. De természetesen minden lehetséges, never say never.

További részlet a Munkásból: Torontóban összegyűlt a Horthy-ügynökség, megint szemtelenkedik a magyar konzul

Csapott a munkásnő ökle a parazita arcán

Kanadai magyar munkások, figyelem! A pantalósok a mi ellenségeink

Hunglish? „Egyes szám are a 5 cents”

A sötétség penész gombái

Canada gyáraiban, izzó, olvasztó kemenczék mellett

Illusztráció a Kanadai Magyar Munkás-ban (1929)

Tags:

1 Comment

  • Nagy-Vajda Domokos

    Ezzel a Kanadai Magyar Munkás azt próbálta sugallani, hogy átveszi a Kanadai Magyar Hírlap szerepét. A legutolsó számban (1967. december 28) pedig felveti a kérdést, hogy a helyébe lépő Új szó mennyire fogja folytatni baloldali eszmeiségét (Vörös lesz-e az Új szó?)… Persze, a friss vért és friss eszméket importáló, egyre erősebb ötvenhatos emigrációs hangok nem engedték, hogy egyszínű legyen az utód 🙂