Megfosztotta a clevelandi püspök a magyar papot fizetésétől és betegbiztosításától

2010 augusztus 13 8:15 de.4 hozzászólás

A clevelandi Szent Imre templom

Siklódi Sándor atyát, a bezárt clevelandi Szent Imre Egyházközség plébánosát megfosztották fizetésétől és szeptember 1-től betegbiztosítását is visszavonja az egyházmegye vezetősége. Richard Lennon, Cleveland római katolikus megyéspüspök ügynökei továbbá azzal fenyegették meg Sándor atyát, hogy egy kárós ajánlólevelet írnak számára, amennyiben a clevelandi magyaroknak misét mer mondani, vagy ha bárhol az egyházmegyében szentséget szolgál ki katolikusok számára. Huszon-öt éves clevelandi lelkipásztori tevékenysége után, Sándor atyát papi fakultásaitól is megfosztották.

Immár több mint egy hónapja tett lakatot a clevelandi püspökség a Szent Imre Egyházközségre, de azóta a templom előtt minden vasárnap reggel 9.45-kor egy 20-25 fős csoport imádsággal és szent énekekkel tölt el egy órát az utcán, a püspök tevékenysége ellen tiltakozva. Bár a templom üresen áll, a püspökség megengedte, hogy a magyar cserkész-csapatok új bérleti szerződést írjanak alá. Számos kikötés mellett a cserkészek továbbra is használhatják a Szent Imre templom és plébánia épületeit. A katolikus püspök kikötései szerint, imaórák, illetve szentmisék tiltott tevékenységnek számítanak, erre semmiképpen nem használhatják a magyarok által épített és fenntartott templomot.

Azzal, hogy Lennon engedélyezte a cserkészetnek való bérbeadását, a püspökség kihasználja a helyi adótörvényben rejlő kiskapút, mely adómentességet tesz lehetővé azon épületek számára, melyekben valamilyen bejegyzett, jótékonysági intézmény tevékenykedik. Éppen ezért számos kiüresedett, bezárt clevelandi templomban továbbra is működik egy-egy iskola, vagy szeretetszolgálat.

Bár templomuk elveszett, tovább él a Szent Imre hitközség. Egy meg nem nevezett angol-nyelvű clevelandi egyházközség plébánosa július 25-én és augusztus 1-én magyar misét tartott templomában, a Szent Imre Egyházközségből száműzött hívők számára. A plébános elmondta, hogy nagy csapást szenvedett el a magyar közösség a püspöktől és tudja azt, hogy komoly fájdalmat okozott az egyházmegye eljárása. A magyar misével kivánt enyhíteni ezen a helyzeten a közösséggel szimpatizáló amerikai plébános.

A Vatikáni Papi Kongregáció még nem hozott döntést Peller Miklós ügyvívő kérésével kapcsolatban, melyben a püspöki döntés visszafordítását kéri a magyar közösség. Peller ügyvívő írása szerint, a Vatikán hozzáállását a teljes közömbösség jellemezte . A 16 hónapja húzódó fellebbezési folyamat és sorozatos vatikáni halasztások után, november 30-ig a Szentszék ismét halasztást nyert a clevelandi templom ügyében. Ez a halasztás eleve végzetes lehet a Szent Imre Egyházközség számára, hiszen addigra szinte biztosán másik városba (előreláthatóan Chicago-ba) helyezik Sándor atyát.

Tags:

4 hozzászólás

  • This is a test comment. Delete if you like.

  • Ilyen a katolikus egyhaz. A pedofil papokot bujtatjak, a normalisakat az utcara dobjak. Szep kis intezmeny.

  • Androvich Tamás

    Kedves Olvasók! Ha egy pap már nem szolgál egy bizonyos egyházmegyének, akkor automatikusan felfüggesztetik fakultációját, fizetését és betegbiztosítását. Tehát megtévezstő azt mondani, hogy a püspök megfosztotta Sándor atyát ezektől a dolgoktól, mivel ezek mind önmagától beállnak. Amikor egy másik egyházmegyének fog szolgálni, akkor az ottani egyházmegének fakultációit , fizetését és betegbiztosítását megkapja.

  • Én vélelenül tévedtem erre az oldalra, szlovákiai vagyok, megmagyarázná alaki hogy ezt az egyházközösséget miért kellett feloszlatni?