A magyar nagykövetség válaszolt a montreáli Le Devoir vitatott publicisztikájára

2010 szeptember 2 8:15 du.1 comment

Király Tamás, az ottawai nagykövetség ügyvívője válaszolt a bírálatokra

Az ottawai magyar nagykövetség ügyvívője válaszolt a Le Devoir című montreáli napilapban megjelent írásra, melynek szerzője élesen kritizálta Magyarország új jobboldali kormányát és a fasizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet. Király Tamás szerint a Fidesz és azon belül Orbán Viktor miniszterelnök demokatikus elkötelezettségét nem igen lehet megkérdőjelezni, hiszen az egykori magyar kommunista rendszert hevesen ellenezte, az 1989-90-es rendeszerváltásban pedig fontos szerepet játszott. Továbbá a nyolc éves szocialista-liberális kormányzást követő kétharmados fideszes győzelem után is “hűségesek maradnak a demokratikus értékekhez és alapokhoz”–áll a szeptember 1-én publikált nagykövetségi válaszlevélben. Az ottawai nagykövetség ügyvívője leszögezte: Magyarország nem kivánja visszaszerezni a kilencven éve elszakított területeket–mint ahogy ezt a Le Devoir szerzője állította–csupán a határontúli kisebbségeknek kiván állampolgárságot nyújtani. Hozzátette: számos európai ország is lehetővé teszi a kettősállampolgárságot a diaszpóra, illetve a külföldön élők számára.

Király Tamás továbbá rámutatott arra a tényre, hogy a kormánypártban is vannak romák és fontos pozíciókat foglalnak el. Király ügyvívő elmondta, hogy Jároka Lívia fideszes politikus az európai parlament első roma származású képviselője. Nota bene: az EP első  roma származású képviselője valójában Juan de Dios Ramirez-Heredia, a spanyolországi Szocialista Munkáspárt politikusa.

Tags:

1 Comment

  • I can read Hungarian, but let me respond to this in English, since it’s a lot easier for me. The Hungarian embassy’s little note is the same old, same old right-wing crap that we always hear from the Hungarian right’s crazed defenders. I didn’t read the original French response, but the line about Fidesz “remaining true to its democratic principles” is ridiculous. Fidesz is anti-democratic, racist and anti-semitic. I guess the village idiot doesn’t really get that.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.