Claude Béchard halála tovább mélyíti a québeci Liberális Párt válságát

2010 szeptember 7 10:29 du. Claude Béchard halála tovább mélyíti a québeci Liberális Párt válságát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Claude Béchard (1969-2010)

Claude Béchard (1969-2010)

Meghalt Claude Béchard, a québeci liberális kormány fiatal agrárminisztere kedd délután, miután kedd reggel írásban közölte, hogy lemond posztjáról, illetve Kamouraska-Temiscouata képviselőségéről. A 41 éves miniszternél két éve fedeztek fel pankreász karcinómát és az év elején egy hetet töltött kórházban, ahol meg is műtötték. „Megtiszteltetés és nagy öröm volt számomra, hogy Québec népét szolgálhattam”–mondta Béchard kedd reggel.

Délután egy Québec-városi kórházba került ahol halála előtt egy római katolikus pap feladta a betegek kenetét. Jean Charest québeci kormányfő „remek bajtársnak” nevezte Kamouraska-Temiscouata választókörzet képviselőjét.

Béchard 28 éves kóra óta–tehát 1997-től–képviselte a Nemzetgyűlésben Kamouraska-Temiscouata szavazóit. Az elmúlt 13 év alatt a vidéki körzet liberális fellegvárrá vált, ami ritkaság, hiszen a jobbközép kormánypárt népszerűsége leginkább Montreálban, a kisebbségek által lakott körzetekben erős. A 2003-as liberális győzelem után Béchard a munkaügyi és szociális szolidaritásért felelős minisztériumokat vezette, később átkerült a családügyi és aztán az agrárminisztériumba.

Béchard a jelenleg rendkivül népszerűtlen Liberális Párt legkarizmatikusabb politikusa volt, kimondottan jól válaszolt újságírói kérdésekre, interjúkban egyben magabiztos és humoros volt. Éppen ezért szerepeltette őt Charest a Nemzetgyűlésben–különösen amikor ellenzéki kritikára kellett válaszolni–valamint a plenáris üléseket követő média scrumokban. Tehetséges scrumolásából arra a következtetésre jutott számos politikai elemző, hogy Béchard lehet a népszerűtlen kormányfő utódja.

A legújabb felmérés szerint a québeci lakosság 57 százaléka azt szeretné, ha Charest minél hamarabb lemondana a miniszterelnökségről. Ennél azonban sokkal riasztóbb (legalábbis a kanadai egységet támogatók számára) az, hogy tíz ponttal vezet a szeparatista Parti Québécois. A Léger Marketing szerint a québeci lakosság 41 százaléka támogatja a szuverenista mozgalmat, a liberális pártra azonban csak 31 százalék szavazna. Nem segít az sem,  hogy Marc Bellemare, a liberális kormány egykori igazságügyi minisztere beperlete a kormányfőt. Bellemare eredetileg azt állította, hogy a liberális párt egy gazdag támogatója beleszólt a tartományi bírók kinevezésébe és, hogy erről Charest is tudott. Charest elutasította az állítást és beperelte a volt minisztert. Bellemare azonban úgy gondolja, hogy nem jogszerű a benyújtott peranyag, hiszen azon a felperes neve „Jean Charest,” miközben a francia tartomány kormányfőjét hivatalosan „John James Charest-nek” hívják, hiszen ez szerepel anyakönyvi kivonatán.

A következő választást legkésőbb 2013 decemberében kell megtartani, azaz 5 évvel az előző tartományi választás és harmadik liberális kormányalakítás után.

Tags:

Comments are closed